V ponedeljek so terminske pogodbe na nafto WTI z dobavo v maju padle za neverjetnih 58 dolarjev, tako da se je z njimi trgovalo po diskontu v vrednosti približno 40 dolarjev. Terminske pogodbe na nafto WTI z dobavo v juniju so včeraj še ostale nad 20 dolarji (razlika med dvema zaporednima terminskima pogodbama še nikoli ni bila tako velika), danes pa so dopoldne za hip padle na 12 dolarjev. Foto: Reuters
V ponedeljek so terminske pogodbe na nafto WTI z dobavo v maju padle za neverjetnih 58 dolarjev, tako da se je z njimi trgovalo po diskontu v vrednosti približno 40 dolarjev. Terminske pogodbe na nafto WTI z dobavo v juniju so včeraj še ostale nad 20 dolarji (razlika med dvema zaporednima terminskima pogodbama še nikoli ni bila tako velika), danes pa so dopoldne za hip padle na 12 dolarjev. Foto: Reuters

Veliko igralcev je bilo soočenih z dejstvom, da bodo morali nafto resnično prevzeti. Toda skladišče v Cushingu je skoraj polno zasedeno, tudi naftovodi so na polnih kapacitetah. Kdor je imel te papirje, je bil v veliki zagati, zato se jih je v paniki znebil po vsaki ceni.

Sašo Šmigić (Generali Investments)

Izredne razmere zaradi zaprtja dobršnega dela gospodarske dejavnosti so povzročile precedens pri trgovanju z nafto, svoje je dodala še narava terminskih pogodb. Prodajalci zahodnoteksaške nafte z dobavo v maju so morali tako včeraj prvič kupcem plačati (in to vse do 37 dolarjev za 159-litrski sod), da so se znebili terminskih pogodb. V nasprotnem primeru bi jih namreč maja doletela fizična dostava naftnih sodov, to pa je v teh časih, ko so skladišča polna, povpraševanje pa krepko načeto, podobno dobrodošlo kot če dobiš pred hišni prag radioaktivne odpadke. A pozor, v minusu je bila (in je občasno tudi še danes) le nafta WTI z dobavo v maju. Z nafto WTI z dobavo v juniju se je danes ob 11.30 trgovalo pri ceni malo pod 15 dolarjev (27 odstotkov nižje kot včeraj), z nafto brent (z dostavo v juniju) pa pri ceni približno 19 dolarjev (-25 odstotkov), kar je najmanj po letu 2002.

Cena nafte padla pod ničlo

Špekulanti izgubili igro, nekaterim pa se je smejalo

Kako je mogoče, da je cena neke surovine negativna? "To je le en del naftnega trga, ki nekako sploh nima zveze z realno ekonomijo. Da so terminske pogodbe začasno negativne, je posledica špekulacij. Terminske pogodbe so bile v tem primeru vezane za dostavo v maju v Cushingu. Lastnike terminskih pogodb so proizvajalci oz. veletrgovci pozvali, da jih v maju čaka fizična dostava. Veliko igralcev je bilo tako soočenih z dejstvom, da bodo morali to nafto resnično prevzeti. Toda skladišče v Cushingu je skoraj polno zasedeno, tudi naftovodi so na polnih kapacitetah. Kdor je imel te papirje, je bil v veliki zagati, zato se jih je v paniki znebil po vsaki ceni. Nekateri profesionalci, ki imajo skladiščne kapacitete, pa so bili seveda navdušeni ‒ celo plačali so jim, da so dobili sode nafte," je dogajanje opisal Sašo Šmigič, upravitelj premoženja pri Generali Investments.

Cena nafte zdrsnila v negativno področje

Nafte ne bo več mogoče skladiščiti

Ko terminske pogodbe zapadejo, se mora lastnik pogodbe odločiti, ali bo blago prevzel ali pa pozicijo podaljšal v naslednjo terminsko pogodbo, v tokratnem primeru torej v terminsko pogodbo na nafto WTI z dobavo v juniju. Po navadi je ta postopek preprost, tokrat pa so razmere skrajno napete, saj je trg preplavljen z nafto. Ob zelo nizkem prometu (večina trgovcev je pozornost že preusmerila na junijske "futurese") so zato majske terminske pogodbe zanihale ekstremno navzdol (včeraj je bila izguba več kot 300-odstotna). Kapacitete največjega ameriškega skladišča surove nafte v Cushingu v Oklahomi so bile pred enim mesecem polovično zasedene, zdaj so zasedene že 70-odstotno. Vse kaže, da bo skladišče v drugi polovici maja ali pa na začetku junija popolnoma polno, podobno je tudi s tankerji, ki plujejo po svetovnih morjih.

Kaj je terminska pogodba?

Terminska pogodba je dogovor med dvema strankama o zamenjavi določenega blaga na točno določen dan po danes dogovorjeni ceni. S terminsko pogodbo se kupec obveže kupiti, prodajalec pa prodati določeno količino blaga za prihodnjo dostavo. Gre za igro ničelne vsote, kar ena stranka zasluži, toliko druga izgubi. Terminske pogodbe zato ne bi smele imeti večjega vpliva na ceno osnovnega inštrumenta na spot trgu.

Donald Trump je v odzivu na padec cen nafte pod nič dolarjev dejal, da gre najverjetneje za začasen pojav. ZDA bodo po njegovih besedah verjetno izkoristile priložnost in kupile 75 milijonov sodov, da  si napolnijo strateške rezerve. Trump tudi razmišlja o zaustavitvi prihajajočih pošiljk iz Savdske Arabije, da s tem podpre domačo naftno industrijo. Foto: Reuters
Donald Trump je v odzivu na padec cen nafte pod nič dolarjev dejal, da gre najverjetneje za začasen pojav. ZDA bodo po njegovih besedah verjetno izkoristile priložnost in kupile 75 milijonov sodov, da si napolnijo strateške rezerve. Trump tudi razmišlja o zaustavitvi prihajajočih pošiljk iz Savdske Arabije, da s tem podpre domačo naftno industrijo. Foto: Reuters

Opecovi rezi ne bodo dovolj

Za zdaj še ni videti izboljšanja razmer, saj bodo razvita gospodarstva zaradi epidemije novega koronavirusa še nekaj tednov v izolaciji. Mednarodna agencija za energijo napoveduje, da bo aprilski padec povpraševanja po nafti znašal kar 29 milijonov sodov dnevno, s čimer bo povpraševanje tako nizko, kot je bilo nazadnje leta 1995. Kartel Opec z zaveznicami (na čelu z Rusijo) se je sicer odzval in se prejšnji konec tedna dogovoril, da bo nafto vse do aprila 2021 črpal s precej manjšimi zmogljivostmi, pri čemer bo največje reze naredil v maju in juniju, ko bo proizvodnjo znižal za 9,7 milijona sodov dnevno. Pomagale bodo tudi preostale proizvajalke nafte. A to še ne bo dovolj, da bi lahko uravnotežili trg, saj je izpad povpraševanja takšen, kot še nikoli do zdaj.

Izjemni padci v naftnem trgovanju