Nova KBM, druga največja banka v Sloveniji, je v času nakupa Apolla zaposlovala okoli 1.100 ljudi. Foto: BoBo
Nova KBM, druga največja banka v Sloveniji, je v času nakupa Apolla zaposlovala okoli 1.100 ljudi. Foto: BoBo

ljudi. To sicer ne pomeni, da se število zaposlenih ne bo zmanjšalo, a v glavnem po tako imenovani mehki metodi.

Na začetku meseca so se predstavniki Sindikata bančništva Slovenije sešli s predstavniki vodstva Nove KBM. Ti so jim predstavili načrt zmanjševanja zaposlenih, ki pa naj bi potekalo po mehki metodi. To je tudi vse, kar nam je od sindikata na Novi KBM uspelo izvedeti, neuradno pa naj bi banka letos načrtovala odhod okrog 100 zaposlenih. Te številke v Novi KBM niso niti potrdili niti zanikali, v pisnem sporočilu so zapisali le, da je točna številka nižja od tiste, ki so jo objavili nekateri mediji.

Novi Kreditni banki Maribor so sicer lastniki, ameriški investicijski sklad Apollo in Evropska banka za obnovo in razvoj, pred dobrim letom in pol pripojili najprej Poštno banko Slovenije, pred dobrim letom pa še KBS, nekdanjo Raiffeisen banko.

Število zaposlenih manjšajo že pet let
Po obeh pridružitvah uvajajo optimizacijo procesov, poslovne mreže in notranjega ustroja, sporočajo iz Nove KBM. Te spremembe po njihovih navedbah potekajo tudi v dialogu s sindikatom in z zaposlenimi, zmanjševanje števila zaposlenih pa že pet let predvsem po mehki metodi. Tako so tudi pred nekaj tedni zaposlenim predstavili možnosti za predčasno upokojitev in sporazumno prenehanje pogodbe o zaposlitvi, so še dodali v Novi KBM.

Druga največja banka v Sloveniji je sicer pred tremi leti, ko so jo kupili tujci, zaposlovala okoli 1.100 ljudi.