FMR od uprave Dela, s katero so se že sestali, pričakuje dobičkonosno poslovanje, kar je eden pomembnejših razlogov za nakup. Foto: BoBo
FMR od uprave Dela, s katero so se že sestali, pričakuje dobičkonosno poslovanje, kar je eden pomembnejših razlogov za nakup. Foto: BoBo
Časnik Delo
Uprava Dela je tista, ki se bo kot strokovnjak ukvarjala z mediji, ki jih izdaja Delo, in bo skrbela za to, da bo ustvarjala dobre temelje za ohranitev in razvoj neodvisnega in raziskovalnega novinarstva v skladu z novinarskim kodeksom in etiko, zagotavljajo v FMR-ju. Foto: BoBo

Nas ne zanima Delo leta 2016, nas zanima, kakšno bo Delo leta 2020, torej kakšno vizijo ima uprava.

Stojan Petrič

Kot je spomnil na novinarski konferenci, je Delo za FMR dolgoročna naložba, kot lastnik bodo podpirali razvoj te časopisne hiše na strateškem, kadrovskem in tehnološkem področju.

Hkrati od uprave, s katero so se že sestali, pričakujejo dobičkonosno poslovanje, kar je eden pomembnejših razlogov za nakup. "Nismo tajkuni in ne bomo vsega uničili," je zagotovil.

Z mediji se bo ukvarjala uprava Dela
Vloga FMR-ja kot lastnika - za 100-odstotni delež Dela je plačal 7,3 milijona evrov - bo po njegovih pojasnilih ta, da bodo z dobrim upravljanjem skrbeli, da bo uprava Dela imela pogoje za uspešno poslovanje, ki jih lahko zagotavlja le finančno stabilen lastnik.

"Glede na svojo dejavnost in finančno sposobnost stalno iščemo naložbene priložnosti in to smo zaznali tudi pri Delu. Pri skrbnem pregledu poslovanja smo ugotovili, da ima potencial, ki ga lahko z svojim znanjem in dobrim korporativnim upravljanjem še izboljšamo," je dejal in dodal, da je na njih zelo pozitiven vtis naredila uprava Dela, ki s svojimi poslovnimi načrti za leti 2015 in 2016 zagotavlja uspešno poslovanje družbe.

Uprava Dela se po njegovih besedah zaveda izzivov, ki jih pred družbo postavlja digitalizacija medijev, in ima pripravljene načrte na tem področju.

"Uprava Dela je tudi tista, ki se bo kot strokovnjak ukvarjala z mediji, ki jih izdaja Delo, in bo skrbela za to, da bo ustvarjala dobre temelje za ohranitev in razvoj neodvisnega in raziskovalnega novinarstva v skladu z novinarskim kodeksom in etiko," je dodal.

"Dela ni kupil Stojan Petrič"
Odločitev FMR-ja za nakup Dela je primerna, glede na to, da se je FMR tudi dezinvestiral in prosta sredstva naložil v novo dejavnost, ki jo bo lažje upravljal kot industrijsko, pa je dejal predsednik nadzornega sveta Stojan Petrič.

Petrič je ob tem na nekatere očitke v javnosti poudaril, da Kolektor Group ni kupil Dela, tudi ni imel namena, ravno tako ga ni "Stojan Petrič kupil, tudi ni imel namena".

"Nas ne zanima Delo leta 2016, nas zanima, kakšno bo Delo leta 2020, torej kakšno vizijo ima uprava, in uprava to ve, ker smo ji to povedali. Uprava to vizijo pripravlja. V skladu z vizijo bo povedala, koliko razvojnega denarja potrebuje, da bomo imeli Delo, kot si ga je zamislila za 2020, to bomo tudi podprli. S kupnino ne bomo obremenjevali Dela, ampak bo večji del EBITDA namenjen razvoju Dela," je še poudaril Petrič.

Nič nezakonitega glede zaposlovanja
Glede zaposlovanja je članica uprave FMR-ja Nataša Luša zagotovila, da se ne bo zgodilo nič nezakonitega in bo v skladu z načrti, ki jih že zdaj ima uprava, in s prihodnjimi načrti. "Če se bodo zmanjševali prihodki, bo treba prilagajati na strani stroškov," je dejala.

Dotaknila se je tudi problema pogodbenega novinarstva. To je po njenem mnenju problem vse Slovenije, ne le Dela. "Gotovo je to velik problem. Mi si bomo prizadevali za ureditev tega vprašanja na vzdržen in zakonit način," je dodala.

"Nismo povezani z nobeno politično stranko"
Pogodba za nakup, sklenjena prejšnji teden, ima sicer več odložnih pogojev. Luša je predstavila tiste, za katere je odgovoren FMR. Gre za soglasje nadzornega sveta, ki ga že imajo, pridobiti morajo tudi soglasje agencije za varstvo konkurence. Drugi odložni pogoji so na strani prodajalca, torej Pivovarne Laško.

FMR je s Pivovarno Laško dogovorjen, da bodo dosedanji člani nadzornega sveta Dela podali odstopne izjave, ki bodo učinkovale z dnem prenosa delnic s pivovarne na FMR.

Kren je ob tem še poudaril: "Ne kot družba FMR ne kot člani organov družbe nismo povezavi z nobeno politično stranko. Nikomur nismo ničesar dolžni, saj nam je uspelo v transparentnem mednarodnem postopku prodaje vseh delnic Dela med vsemi ponudniki ponuditi najvišjo ceno."

Nas ne zanima Delo leta 2016, nas zanima, kakšno bo Delo leta 2020, torej kakšno vizijo ima uprava.

Stojan Petrič