Gospodarstvo
Ante Ramljak
Izredni pooblaščenec hrvaške vlade Ante Ramljak je predstavil načrt poravnave z upniki in oblikovanje novega holdinga. Foto: Reuters

Dodaj v

Izredna uprava Agrokorja predstavila načrt poravnave z upniki

5.700 upnikov prijavilo okoli 12.000 terjatev
20. december 2017 ob 22:10
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Izredni pooblaščenec hrvaške vlade za koncern Agrokor Ante Ramljak je predstavil načrt poravnave z upniki. Ta predvideva oblikovanje novega holdinga, na katerega bodo prenesli zdrave družbe iz koncerna.

Ramljak je na današnji novinarski konferenci na sedežu Agrokorja povedal, da bodo ustanovili nov holding, na katerega bodo prenesli premoženje vseh zdravih podjetij iz koncerna, brez dolgov in brez jamstev. Njegovi lastniki bodo dobavitelji, banke in imetniki obveznic. Nova skupina bo verjetno dobila tudi novo ime.

V starem Agrokorju bodo pustili podjetja, ki ne morejo vračati dolgov in bodo po vsej verjetnosti končala v stečaju.

Ramljak je potrdil, da je začasni svet upnikov koncerna podprl načrt poravnave. Kakšen bo natančen odstotek odpisa dolgov, pa se bodo dogovorili v nadaljevanju pogajanj. Pričakuje, da bodo do dogovora prišli v naslednjih treh mesecih.

Napovedal je, da bodo pri poravnavi najprej zavarovani upniki, nato posojilodajalci, ki so koncernu junija odobrili t. i. posojilo roll up, nato nezavarovani upniki in na koncu tisti, ki imajo terjatve znotraj koncerna.

Namen poravnave je, da upnikom ponudi hitro, transparentno in pravično poravnavo, s katero bodo ohranili največjo možno vrednost. Namen je tudi, da se loči premoženje od podedovanih obveznosti. Tako bodo ločili nove lastnike in stare delničarje Agrokorja, ki se bodo morali spoprijeti z izgubami, je pojasnil.

Prestrukturiranje starih dolgov
Stare dolgove bodo prestrukturirali skozi kombinacijo novo ugotovljenega dolga in novih lastniških deležev. Lastniki naj bi na koncu tega postopka postali upniki, ki bodo nad novim sistemom prevzeli operativni nadzor.

Izredna uprava je obenem spomnila, da ima Agrokor približno 5.700 upnikov, ki so prijavili okoli 12.000 terjatev. Izredna uprava jih je priznala za 41,23 milijarde kun (okoli 5,5 milijarde evrov), medtem ko jih je prerekala za 16,54 milijarde kun (približno 2,2 milijarde evrov).

Ramljak je povedal, da bodo v ta namen oblikovali rezervacije, in sicer za primer, če bo sodišče odločilo v korist upnikov, ki jim terjatev niso priznali. Kot je pojasnil, zaradi morebitnih pravosodnih postopkov poravnave ne bodo ustavili.

Predlog morajo predložiti do aprila
Končni predlog poravnave morajo predložiti zagrebškemu sodišču, ki obravnava gospodarske zadeve, najpozneje do 10. aprila prihodnje leto. Izredna uprava načrtuje, da bo prenos lastnine na nov sistem oz. skupino potekal hitro, saj t. i. lex Agrokor predvideva možnost podaljšanja njenega mandata do 10. julija prihodnje leto.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
arabo-hest
# 21.12.2017 ob 08:08
Tako "poslovanja" je dobro znano našim tajkunom. Spet gre za krajo nekaterih (malih), drugi pa se bodo okoristili (novi lastniki) in poceni kupili "zdravo". Kot si rekel, @veza, pa je odvisno od njih samih, kako bo v prihodnje. Če bi sam poskusil to narediti s svojo družbo (če si podjetnik?), pa bi te kazensko preganjali zaradi ne vem koliko kršitev predpisov.
galoper
# 21.12.2017 ob 09:31
Podobno so storili v Litostroju. Prijatelj je zadevo prijavil sodišču, poklicali so ga na sodišče in mu ponudili natipkano izjavo, da umika prijavo ali pa,...
galoper
# 21.12.2017 ob 09:28
Planirajo kupčkanje virov in sredstev na izbranih naslovih, kar je drugače rečeno scenarij namerne izvedba stečaja določenih firm in oškodovanja določenih upnikov. Bo sledila sodna intervencija ali se bodo nataknile plašnice?
pero-perica
# 21.12.2017 ob 11:31
kolikor berem o tem agrokorju,je moralo veliko ljudi iz hr politike se skrivat za agrokorjem.ta todorovič je po moje samo kanta za smeti.celo hr država je tiskala denar za agrokor za nakup koruze pa se je menda kar 90%zgubl
johann
# 21.12.2017 ob 10:57
Z drugimi besedami: večina dobaviteljev se bo lahko obrisala pod nosom za svoje terjatve...
TIGR
# 21.12.2017 ob 10:46
Nategrokor D.D.
LjudjeSoOvce
# 22.12.2017 ob 10:11
Bodo slovenski novinarji in inšpektorji kaj preverili tole?

http://www.index.hr/vijesti/clanak/radni
ci-pika-vrbovec-radili-smo-s-pokvarenim-mesom-a-ono-kojem-je-istekao-rok-smo-ponovo-pakirali/1015142.aspx

Če je res 5% od napisanega, pričakujem zaporne kazni. To so pošiljali tudi v Slovenijo!
Lunatix
# 21.12.2017 ob 21:49
Naj najprej vrnejo dolg, pol pa kar preživi naj dela dalje... Potem naj se odcepljajo kolikor hočejo!
LjudjeSoOvce
# 21.12.2017 ob 21:42
Kako vehementno se operira z besedno frazo "odpis dolgov". Kot da bi bilo to nekaj samoumevnega. Dobili so dostavljeno, prodali so in pobrali dobiček...zdaj pa "odpis dolgov". Navadna tatvina in nič drugega.

Na misel pride fraza iz starejšega jugo-filma: "I tata bi, sine."
Tao3
# 21.12.2017 ob 11:21
Prenesli firme na novo holding, pufe pa pustili v stečaj. Reševanje Republike Agrokor ... rop stoletja, tega še RKC ne zmore kar lahko Hrvati!
veza
# 20.12.2017 ob 23:50
Torej, tu gre za dve možnosti, ali Agrokor sploh funkcionira ali so padli zaradi tega, ker je Todorić kradel podjetju in denar kanaliziral kam ven.
Če je Ivica kradel in sedaj kraj ne bo več, bodo splavali, če pa so le slabo poslovali in so gnili, potem tudi ta manever ne bo uspel.
veza
# 22.12.2017 ob 06:36
Če si ta pravi, za tvoj dolg dobiš papir, da si postal lastnik, česa pa?
Tao3
# 21.12.2017 ob 11:20
pero-perica ... ne drži, oni bodo imeli prednost. Saj veš - Hrvat je tat. Poglej koliko kategorij prednosti so določili.
pero-perica
# 21.12.2017 ob 11:12
ohann-pa hr pokojninski sklad tud
Kazalo