Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Sol se pobira zgodaj zjutraj in zvečer. Nikakor pa ne ob vročih urah. Za to, da se sol tvori, so pomembni toplota in tudi vetrovi, kot so maestral in burin, je pojasnil solinar Tomi Matkovič.

Letos je bilo v primerjavi z lansko sezono dnevov s takšnimi pogoji v izobilju. V Sečovljah, kjer pridelajo glavnino celotnega pridelka, je bilo padavin, v primerjavi z lanskim letom, le za vzorec.

"Lani v tem času je bilo soli skoraj nič. Zaradi obilnih padavin v julijskem času se je lani komaj septembra začela glavna sezona," je povedal Diego Lazar, vodja pridelave soli.

"Letos imamo na zalogi že praktično celotno lansko sezono pridelave. Srečo imamo tudi s kakovostjo soli. Pridelali smo tudi piransko sol z zaščitenim geografskim poreklom. Te soli zadnji dve leti nismo pridelali," je pojasnil direktor solin Klavdij Godnič.

Pridelali so tudi velike količine visoko koncentrirane slanice, ki je predpogoj za pridelavo soli. Nekaj težav imajo le z zagotavljanjem delovne sile, ki je na trgu primanjkuje.

"Nekdo, ki želi delati na solinah, mora soline čutiti in delati s srcem, ker je garaško delo, malo plačano, in če ne delaš s srcem, je tudi izkupiček majhen," poudarja Lazar in dodaja, da je predvsem mlade za takšno garaško delo težko navdušiti.

Sušne razmere so idealne za solinarje