Projekt je od samega začetka vzbujal dvome, saj je z začetnih 600 milijonov evrov investicija hitro poskočila na slabo milijardo in pol. Foto: BoBo
Projekt je od samega začetka vzbujal dvome, saj je z začetnih 600 milijonov evrov investicija hitro poskočila na slabo milijardo in pol. Foto: BoBo

Gre za več kot 250 milijonov evrov vredno odškodovanje pri graditvi šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. Kako se je zapletalo s preiskavo enega največjih korupcijskih škandalov v Sloveniji?

Pravnomočnost obtožnice v zadevi Teš, ki je spisana na več kot 13.000 straneh, je pomemben korak, da bi se sojenje zoper 12 fizičnih in dve pravni osebi po več kot desetih letih od prvih kriminalističnih preiskav le začelo. Gre za posle po letu 2007, ki so privedli do obnove petega in gradnje šestega bloka termoelektrarne Šoštanj (Teš).

Med obtoženimi je tudi nekdanji direktor Uroš Rotnik. Leta 2014, dve leti po prvih hišnih preiskavah, so Rotnika priprli, a so ga po 46 dneh izpustili na prostost. Nekdanji direktor ves čas zatrjuje, da pri vodenju projekta Teš 6 niso storili ničesar nezakonitega.

Uroš Rotnik, nekdanji direktor Teša. Foto: BoBo
Uroš Rotnik, nekdanji direktor Teša. Foto: BoBo

Rotnik: Manjkala nam je medijska podpora

"Res pa je, ko se včasih vprašamo, kaj smo naredili narobe, da je zdaj toliko debate okoli tega. Edino narobe, očitno, je bilo to, da nismo vedeli, kako pridobiti medijsko podporo, da bi projekt lahko izpeljali do konca," je povedal Rotnik.

Tako se je Rotnik pred petimi leti zagovarjal pred parlamentarno preiskovalno komisijo. A obtožnica ga bremeni, da si je v obdobju med letoma 2007 in 2013 nezakonito pridobil za več kot 870 tisoč evrov provizij. Še vedno pa ni znano, kdaj se bodo na celjskem okrožnem sodišču začeli prvi predobravnavni naroki. Sodno preiskavo je sodišče uvedlo pred štirimi leti, kar dve leti in pol za tem, ko jo je predlagalo specializirano državno tožilstvo. Projekt gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj se je s prvotno načrtovanih šesto petdeset milijonov pozneje podražil na dobrih 1,4 milijarde evrov.