Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na današnji videokonferenci so predstavniki kartela in še nekaterih drugih večjih proizvajalk nafte sklenili zmanjšati obseg načrpane nafte za 9,7 milijona 159-litrskih sodov dnevno. Dogovor velja za meseca maj in junij.

Gre za zgodovinski dogovor, saj bo svetovna proizvodnja nafte s tem manjša kar za 10 odstotkov.

Novico je na družbenem omrežju Twitter že potrdila mehiška ministrica za energijo Rocio Nahle, pa tudi ministrstvo za energijo v Kazahstanu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predstavniki OPEC-a+ so se za zmanjšanje dogovorili že v petek, danes dogovorjena številka pa je za 300.000 sodov manjša od prvotno načrtovane. Za to je kriva Mehika, ki ni privolila v zmanjšanje svojega črpanja za 400.000 sodov, ampak je do konca vztrajala pri zmanjšanju zgolj za 100.000 sodov.

Cilj: dvigniti ceno črnega zlata

Že v petek so se države dogovorile, da črpanje med julijem in decembrom letos zmanjšajo za osem milijonov sodov, med januarjem 2021 in julijem 2022 pa naj bi jo še za dodatnih šest milijonov sodov, a o tem končnega dogovora še ni.

Z zmanjšanjem črpanja želi OPEC+ vnovič dvigniti ceno črnega zlata, ki je v obdobju pandemije novega koronavirusa močno padla.

Zmanjšanje črpanja nafte je potrdila tudi vrsta drugih držav, ki ne sodijo v skupino OPEC+. Med drugimi so ZDA, Norveška, Argentina, Kanada in še nekatere države potrdile, da bodo črpanje zmanjšale za pet milijonov sodov na dan.