Foto: Dani Modrej
Foto: Dani Modrej

Dimnikarji se sprašujejo, ali zaradi ravnanja odgovornih 500 let stara dejavnost postaja zgolj samo še panoga, kjer morajo državljani plačevati povsem nestrokovne storitve, namesto da bi jim ta panoga dajala varnost in zaščito, so sporočili iz Obrtne zbornice Slovenije (OZS).

"Posledice všečnih predpisov se kljub izjemno mili zimi kažejo v preštevilnih dimniških požarih, onesnaževanju zraka in zastrupitvah. Odgovornost je zakonodajalec preložil na državljane, čeprav sam ugotavlja, da ozaveščenost še ni na ustrezni ravni. Stanje je kaotično," opozarjajo dimnikarji v zbornici.

Prepričani so, da nekateri pišejo pozitivne zapisnike, čeprav gre za neustrezne in napačno vgrajene peči, s tem pa omogočajo vgradnjo novih umazanih peči, kar ogroža tudi varnost in zdravje državljanov.

"Tekmovanje v všečnosti gre celo tako daleč, da inšpektorat za okolje in prostor z uradnim aktom 40 let staro peč, ki je namenjena kurjenju premoga in drv, razglasi, da naj bi bila konstruirana za obratovanje na pelete. In to čeprav pred 40 leti peletov še ni bilo, proizvajalec pa je celo pisno pojasnil, da takšna peč ustreznih emisij nikakor ne more dosegati," so navedli kot primer.

Od pristojnih zato zahtevajo, da dimnikarsko dejavnost nemudoma uredijo z upoštevanjem veljavnih predpisov, ustavijo nevzdržno zavajanje potrošnikov in neenakost pred zakonom, preprečijo vgradnjo in obratovanje neustreznih peči ter izvedejo strokovni nadzor nad dimnikarji.