Sindikalna zastopnica Sindikata delavcev Palome Pergam Nives Hrovat poudarja, da se mora politika umakniti iz Palome. Foto: MMC RTV SLO
Sindikalna zastopnica Sindikata delavcev Palome Pergam Nives Hrovat poudarja, da se mora politika umakniti iz Palome. Foto: MMC RTV SLO

Politika je v Palomi prisotna že več kot 15 let. Na direktorske funkcije se je imenovalo pač tiste ljudi, ki so pripadali vodilnim strankam oz. vladi.

Nives Hrovat o vplivu politike na Palomo

V sindikatu že dalj časa opozarjamo, da sta uprava in poslovodstvo Palome neusklajena. A žal je tako, da se vodstva menjujejo, vse breme in gorje pa ostaja na ramenih delavcev.

Nives Hrovat, sindikalna zastopnica v Palomi
Sindikat je poleg zamenjave nadzornega sveta, kar se je nedavno zgodilo, med drugim zahteval tudi zamenjavo uprave in iskanje strateškega partnerja, saj družba potrebuje dokapitalizacija. Foto: MMC RTV SLO
Za doseganje pozitivnih poslovnih rezultatov je modernizacija strojev nujna, menijo v sindikatu. Foto: RTV SLO

Sindikalna zastopnica Sindikata delavcev Palome Pergam poudarja, da je s Palomo povezana usoda vsaj 3.500 ljudi. Sindikat opozarja, da ima veliko vlogo v podjetju politika, ki že 15 let nastavlja vodstvo, posledica tega pa je neusklajeno delovanje poslovodstva in uprave, kar negativno vpliva na uspešnost družbe in socialno varnost delavcev.

Delavci v Palomi opozarjate na kršitve delavskih pravic.
Sindikat Paloma Pergam je opozarjal na kršitve delavskih pravic, ko je predsednik uprave Danilo Marin začel postopek izredne odpovedi predsedniku sveta delavcev Jožetu Korotaju, ki je tudi član sindikata Paloma Pergam. Kršen je bil 113. čl. ZDR, saj je postopek tekel zoper predstavnika zaposlenih. Na našo zahtevo je bil pozneje postopek ustavljen, vendar je žal predsednik sveta delavcev dobil opozorilo pred redno odpovedjo, čemur odločno nasprotujemo.

Znana so opozorila o nepravilnostih v poslovanju Palomine uprave in celo o sumih kaznivih dejanj, vendar pa nedavna revizija nepravilnosti ni odkrila.
Revizijskega poročila ne morem komentirati, ker mi ni bilo posredovano in ga ne poznam.
V sindikatu smo opozarjali na negospodarno ravnanje. Glede na znane visoke (stroške) zneske za odvetniške, intelektualne in druge storitve, je žalostno, da smo plače (avgust 2006 in januar 2008) dvigovali postopoma, nadomestilo za prehrano pa je nižje, kot bi moralo biti po panožni kolektivni pogodbi.

Sindikat je obema državnima lastnikoma poslal svoje zahteve za ureditev razmer v podjetju. Kaj ste zahtevali in ali sta se Sod in Kad odzvala?
Sindikat Paloma Pergam je od lastnikov zahteval zamenjavo nadzornega sveta in uprave, umik politike iz podjetja in strateškega partnerja iz stroke oz. dokapitalizacijo ter socialno varnost za zaposlene. Žal moram reči, da se večinski lastniki niso odzivali dovolj hitro. Pričakovali smo takojšnje ukrepanje ali vsaj skupen sestanek vseh prizadetih, torej lastnikov, uprave, nadzornega sveta ter sindikata in sveta delavcev. Tako pa se je dogajalo, da so nam podajali informacije in jih tudi pisno podkrepili, uprava pa je trdila drugače. Na koncu pa se je zgodilo tudi to, da so lastniki podali zahtevo po sklicu izredne skupščine in imenovanju prokurista, nadzorni svet (dva člana s preferenčni glasom predsednika) pa je zahtevo zavrnil.

Kako je politika prisotna v Palomi?
Politika je v Palomi prisotna že več kot 15 let. Na direktorske funkcije se je imenovalo pač tiste ljudi, ki so pripadali vodilnim strankam oz. vladi. Za podjetje je pomembno, da jo vodijo strokovnjaki in spodobni ljudje, ne glede na to, v kateri stranki so. Zelo pomembno je, da uprava in poslovodstvo delujeta usklajeno in enotno, z željo doseganja dobrega poslovnega rezultata in s tem dobrih plač in zadovoljnih zaposlenih. Žal pa v Palomi vsa ta leta ni bilo tako.

Znano je, da Paloma potrebuje svež kapital, govori pa se tudi o kadrovskem prestrukturiranju. Od zdajšnjih skoraj 1.000 delavcev naj bi jih brez dela ostalo še od 30 do 40 odstotkov. Je odpuščanje nujno ?
V sindikatu se seveda ne bomo strinjali z odpuščanjem, saj menimo, da strošek dela ni tako velik, da bi pomenil tako težko oviro za poslovanje družbe. Z obvladovanjem stroškov na drugih področjih bi bilo poslovanje Palome lahko boljše in pozitivno.Če upoštevamo povprečno starost zaposlenega v Palomi (okrog 45 let), je številka "naravnega" odhoda delavcev (upokojitev) letno med 70 do 80, kar bi v 4 do 5 letih znašalo omenjeni odstotek. To so tako imenovane "mehke variante", ki so pogojene z modernizacijo strojev, ta pa se lahko izvede s svežim kapitalom.

Kakšno je, glede na skrb vzbujajoče stanje družbe, razpoloženje med delavci Palome?
Stanje v Palomi med zaposlenimi je seveda skrb vzbujajoče. Od Palome je tako rekoč odvisnih vsaj 3.500 ljudi (960 zaposlenih, njihovi člani družin, mali obrtniki, ki delajo s Palomo …) v občini Šentilj in bližnjih občinah. Res je, da do zdaj ni bilo težav z izplačilom plač in regresa. Ker pa imamo težave z likvidnostjo, je bojazen zaradi plač vsak mesec večja. V sindikatu že dalj časa opozarjamo, da sta uprava in poslovodstvo Palome neusklajena. A žal je tako, da se vodstva menjujejo, vse breme in gorje pa ostaja na ramenih delavcev.

Aleksandra K. Kovač



Politika je v Palomi prisotna že več kot 15 let. Na direktorske funkcije se je imenovalo pač tiste ljudi, ki so pripadali vodilnim strankam oz. vladi.

Nives Hrovat o vplivu politike na Palomo

V sindikatu že dalj časa opozarjamo, da sta uprava in poslovodstvo Palome neusklajena. A žal je tako, da se vodstva menjujejo, vse breme in gorje pa ostaja na ramenih delavcev.

Nives Hrovat, sindikalna zastopnica v Palomi