Foto: BoBo
Foto: BoBo

Za dolgoročno oskrbo z elektriko se uprava še pogaja, pri čemer je predsednica uprave Milena Resnik povedala, da je treba pri tem upoštevati določbe zakonodaje, ki ureja oskrbo z električno energijo, predvsem pa tudi druge predpise, saj družba Vipap od 3. novembra posluje pod pogoji prisilne poravnave.

Resnik je še dodala, da so ta mesec sklenili s pozitivnim poslovnim rezultatom, kar predstavlja prelomnico za Vipap.

Na problematiko oskrbe z elektriko so v sredo opozorili sindikati. Ker je podjetje v postopku prisilne poravnave, se spoprijema z omejitvami pri pridobivanju jamstev, zaradi česar dobavitelji električne energije z njim ne želijo skleniti pogodbe o dobavi električne energije.

"Povsem nerazumljivo se nam zdi, da bi bilo zaradi nenormalnih razmer na trgu električne energije podjetje znova pahnjeno na rob propada, s tem pa bi bilo tudi neposredno ogroženih več kot 300 delovnih mest," so navedli v hišnem sindikatu in njegovi krovni organizaciji Pergam.

V krški papirnici, ki je v češki lasti, je proizvodnja stala od julija, delavci pa so bili na čakanju. Na začetku oktobra je upnik Vipap CZ zaradi plačilne nesposobnosti vložil predlog za prisilno poravnavo, sodišče je nato 6. oktobra začelo postopek in imenovalo upravitelja, a je moral upnik predlog še dopolniti. Postopek prisilne poravnave je tako stekel 3. novembra, nato pa so nekaj manj kot mesec pozneje v podjetju vnovič zagnali stroje.