Foto:
Foto:

S sprejetim dekretom je vlada omogočila nadaljnje poslovanje podjetja in s tem po besedah italijanskega gospodarskega ministra Antonia Marzana zagotovila ohranitev več tisoč delovnih mest in obstoj dobaviteljev tega največjega italijanskega mlekarskega podjetja.

V bilanci Parmalata naj bi zijala 10 milijard evrov velika finančna luknja. Vodstvo naj bi se o usodi podjetja odločalo na večerni izredni seji.

Vlada naj bi Evropsko komisijo zaprosila, da italijanski mlekarski industriji odobri krizni status in s tem dovoli državno pomoč. Bruselj je medtem v Rim že poslal noto, v kateri se sprašuje, ali dekret za pomoč Parmalatu ne nasprotuje pravilom o državnih pomočeh. Po evropski konkurenčni zakonodaji je ta namreč dovoljena le pod strogimi pogoji, ki preprečujejo motnje na enotnem evropskem trgu.

Ali je uprava ponarejala dokumente?
Novi prvi mož družbe Enrico Bondi je medtem državnemu tožilstvu v Parmi že predal obsežno finančno dokumentacijo, tako da imajo preiskovalci po lastnih navedbah že grob pregled nad dogajanjem. Po navedbah italijanskih medijev naj bi ugotovili, da so bile bilance podjetja ponarejene, dosedanji Parmalatov prvi finančnik Fausto Tonna pa je že zanikal kakršnokoli odgovornost. Da so bili dokumenti o poslovanju ponarejeni, pa je že izjavil predstavnik tretje največje ameriške banke, s katero je poslovalo podjetje Parmalat.

Parmalat ni več na borzi
Trgovanje z delnicami podjetja, ki so v minulih dneh izgubile skoraj vso vrednost, v ponedeljek so trgovanje končale pri 0,11 evra, so danes na italijanski borzi v Milanu zaustavili. Z današnjim dnem delnice podjetja tudi niso več vključene v italijanski vodilni indeks MIB 30, katerega vrednost se je v ponedeljek znižala za 1,77 odstotka.

Kot je znano, se je afera v italijanskem živilskem velikanu začela minuli petek, ko se je razkrila globoka vrzel v bilanci družbe. Na bančnem računu ene od Parmalatovih hčerinskih družb naj bi namreč "poniknilo" štiri milijarde evrov.