ESS bi moral biti po prepričanju Pergama tudi osrednje mesto za razpravo o ukrepih za blaženje posledic naraščajočih cen hrane, energije in drugih dobrin.

"V Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam pozdravljamo namero vlade, da sprejme ukrepe za blažitev posledic naraščajočih cen energentov, hrane, pa tudi drugih dobrin in storitev. Prepričani smo, da je rešitve treba iskati skupaj z vsemi deležniki, vključno s socialnimi partnerji, za kar bi bilo treba nemudoma obnoviti delovanje ESS-ja," so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so opozorili, se tudi delavci spoprijemajo s pritiskom naraščajočih cen in tveganjem upada kupne moči, zato so tudi sami pripravili predloge ukrepov, za katere menijo, da bi jih vlada morala vključiti v svoj nabor.

Tako pozivajo k takojšnjemu izračunu minimalnih življenjskih stroškov in izredni uskladitvi višine minimalne plače. Prav tako se zavzemajo za spodbujanje kolektivnega dogovarjanja na vseh ravneh in dogovora o višjih plačah, tudi tistih, ki presegajo minimalno plačo, z namenom ohranjanja razlik v zahtevnosti delovnih mest.

V Pergamu upajo tudi na takojšnje spremembe uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja, zlasti v delu, ki določa najvišji neobdavčen znesek višine povračila stroškov prehrane med delom in povračila stroškov prevoza na delo in z dela. Kot opozarjajo, so ti že od leta 2008 nespremenjeni, kljub temu da je inflacija v tem obdobju znašala kar 23,4 odstotka, zaradi česar zneski v uredbi ne odražajo več realnosti na področju stroškov prehrane in prevoza na delo in z dela.

Pozivajo še k sprejetju ukrepov za spodbujanje večje samooskrbe Slovenije na področju hrane in energentov, s čimer bi zmanjšali odvisnost od uvoza in znižali pritisk na cene teh dobrin.

Zavzeli so se še za proučitev možnosti selektivnega znižanja davka na dodano vrednost in trošarin za nekatere proizvode ali skupine proizvodov in v skrajnem primeru za regulacijo cen, zlasti v primeru ugotovitve, da povišanja cen nekaterih proizvodov niso utemeljena ali da gre za kartelno dogovarjanje, so zapisali v sporočilu za javnost.