Poleg I. L. je na lestvici najbogatejših še en pidovski tajkun, Darko Horvat. Foto: BoBo
Poleg I. L. je na lestvici najbogatejših še en pidovski tajkun, Darko Horvat. Foto: BoBo

Privatizacija podjetij prek pooblaščenih investicijskih družb, nepregledne pripojitve podjetij, sumljive poslovne odločitve, neodzivnost sodišč ... Vse to je nekaterim ljudem v Sloveniji omogočilo, da so obogateli. Darko Horvat in I. L. sta še vedno na seznamih najbogatejših Slovencev. Oba imata denar naložen v davčnih oazah, obsojen, a še to le pogojno na pol leta, je bil I. L..

I. L., na lestvici najbogatejših Slovencev še vedno na šestem mestu, je do premoženja prišel v devetdesetih letih preteklega stoletja kot upravljavec skladov Kompas. Prek številnih nepreglednih pripojitev, združitev in izbrisov je nato denar prenašal na verigo prepletenih podjetij v davčne oaze. Kolega s časopisa Dnevnik je na Cipru iz poslovnega registra razkril, da je tja v zadnjih letih nakazal za 180 milijonov evrov kapitala.

Prek podjetja Ceeref je lastnik številnih nepremičnin, tudi stolpnice TR3 v Ljubljani in hrastniške steklarne, ki jo prodaja.
Durs sicer nadzoruje pretok denarja vendar konkretnih korakov ne razkriva. Specializirano državno tožilstvo preiskuje domnevne nepravilnosti v družbi Liko Vrhnika, ki je zdaj v prisilni poravnavi. Sicer pa je bil do zdaj pravnomočno obsojen le enkrat, in sicer pred dvema letoma. V postopku, ki se je vlekel 15 let, mu je sodišče izreklo pol leta pogojne zaporne kazni zaradi okoriščanja s pidovskim denarjem.