Rudolf Skobe in njegovi prejemki iz Telekoma. Foto: MMC RTV SLO
Rudolf Skobe in njegovi prejemki iz Telekoma. Foto: MMC RTV SLO

Vse kaže, da je TV Slovenija po sporni pogodbi, ki jo je Slovenski državni holding (SDH) podpisal z Lidijo Glavina pred njenim odhodom, izbrskala še eno. Rudolf Skobe, ki je aprila odstopil s položaja predsednika uprave Telekoma, je po naših informacijah še vedno zaposlen v Telekomu, a se je ob tem z nadzornim svetom, ki ga še vedno vodi Glavina, dogovoril tudi za odpravnino. Po zakonu je to nedopustno. Tudi pri Telekomu, kot sprva na SDH-ju, vsebine pogodbe ne želijo razkriti.

Skobe je odšel, a ostal in tudi prejel odpravnino
Skobe je 16. aprila letos nadzorni svet obvestil o predčasnem prenehanju mandata. Kot je zapisal, zaupanja med vsemi ključnimi deležniki družbe ne čuti več, zato odhaja. Kaj o tem pravi Lahovnikov zakon o prejemkih, ki velja tudi za državni Telekom?

"Če daš odpoved, se pravi, če ti mandat in zaposlitev prenehata po tvoji volji enostransko, ti odpravnina ne pripada po samem zakonu," je povedal strokovnjak za korporacijsko pravo Gorazd Podbevšek. Dodal je: "Tako imenovani Lahovnikov zakon pravi, da poleg tistih prepovedi, ki jih navaja zakon o gospodarskih družbah, ti odpravnina ne pripada, če dobiš drugo pogodbo o zaposlitvi v podjetju."

A po informacijah TV Slovenija je Skobe še vedno na Telekomu, torej še vedno prejema polno plačo, 12.500 evrov bruto na mesec, dogovoril pa naj bi se tudi za odpravnino v višini šestih plač ali 72.000 evrov.

Odgovor Telekoma. Foto: MMC RTV SLO
Odgovor Telekoma. Foto: MMC RTV SLO

Na Telekom smo zato naslovili vprašanja, koliko časa bo Skobe še prejemal plačo in ali drži, da bo dobil tudi odpravnino ter koliko bo znašala. Njihov odgovor: "Podrobnosti sporazuma ne razkrivamo, saj predstavlja poslovno skrivnost družbe."

Nenavadno podoben odgovor, kot ga je sprva najaval SDH, ko je skrival dogovor o odhodu Lidije Glavina, a ga je moral ob zahtevi informacijske pooblaščenke razkriti.

Skobe je lani zaslužil 192.000 evrov bruto. Pred dvema letoma je po informacijah Televizije Slovenija postal lastnik vile v Ljubljani, ki jo geodetska uprava ocenjuje na pol milijona evrov, v zemljiški knjigi pa na nepremičnini ni vpisana nobena hipoteka.

Skobetovo pogodbo ob odhodu je podpisal nadzorni svet, ki ga še vedno vodi Lidija Glavina. Ta bo zasedal prihodnji torek, ko bo na vrh Telekoma ustoličil Matjaža Merkana, prav ta četrtek ga je po naših informacijah potrdila kadrovska komisija Telekoma.