Mazda je šla po sledeh drugih japonskih avtomobilskih podjetij. Foto: EPA
Mazda je šla po sledeh drugih japonskih avtomobilskih podjetij. Foto: EPA

Kot so sporočili iz podjetja, so popravila nujna na modelih mazda3 in mazda5, ki so bila izdelana med aprilom leta 2007 in novembrom leta 2008. Velika večina teh avtomobilov, okoli 215.000, je vozila po ameriških cestah.

Pri teh vozilih bi se lahko med vožnjo pojavile težave s krmiljenjem, kar bi lahko povzročilo nesreče.

Urad prejel 33 pritožb
Ameriški urad za varnost v prometu je že junija začel preiskavo o delovanja volanov v modelih mazda3, narejenih med letoma 2007 in 2009, saj so prejeli 33 pritožb njihovih lastnikov, v treh primerih pa se je zgodila nesreča. Ameriški oddelek Mazde je na to odgovoril, da so bili obveščeni o podobnih težavah, o katerih so marca pred dvema letoma poročali iz Japonske, zato so mesec dni pozneje sprožili še lastno preiskavo.

Vzrok v rjavenju cevi
Lani so tako ugotovili, da so se težave pojavile zaradi rjavenja znotraj cevi, ki je del krmilnega sistema. Takrat se je Mazda na Japonskem odločila za odpoklic, v ZDA pa zaradi "nizkega odstotka pojava te napake" tega ni storila. Šele spomladi letos so ugotovili, da je okvara tudi na avtomobilih, namenjenih za ameriško tržišče, tako pogosta, da je vozila treba odpoklicati.