Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Potrdilo o izpolnjevanju pogoja PCT je od začetka tega tedna postalo obvezno v vseh dejavnostih, v katerih prihajamo v stik z drugimi ljudmi. Uvajalno obdobje bo trajalo en teden. Kaj bo to pomenilo za delodajalce in zaposlene, sta v Odmevih skušala pojasniti Lidija Jerkič, predsednica največje sindikalne centrale ZSSS-ja, in predsednik združenja delodajalcev Marjan Trobiš.


Kakšno je stališče sindikatov glede pravila PCT, ki velja pravzaprav povsod? Ali se na vas obračajo vaši člani?

Lidija Jerkič: Članstvo se obrača z različnimi vprašanji. Na eni strani smo vsi uporabniki storitev in smo dolžni spoštovati predpise, ki jih je država sprejela. Na drugi strani pa so naši zaposleni tudi izvajalci storitev. Kar se tiče pogleda oziroma stališča sindikatov, naj povem, da je pogoj PCT zavezujoč za delodajalce. Njihova odgovornost je, da uvedejo v podjetjih sisteme, v katerih se PCT lahko spoštuje. Delavec pa krši delovno obveznost samo v primeru, kadar je tak ukrep sprejet kot ukrep varnosti in zdravja pri delu. Enako velja tudi za kakšno morebitno odškodninsko odgovornost, ki je lahko s tem povezana. Stroški testiranja, cepljenja in delovni čas, ki je namenjen za to, so stroški delodajalca, ker je to ukrep varnosti in zdravja pri delu.

Kaj pravi gospodarstvo? Slišali smo danes, da pregorevajo telefoni v trgovinski zbornici. Kako je pri vas?

Marjan Trobiš: Moram reči, da malo nasprotujem temu. Res, da je delodajalec dolžen poskrbeti za varstvo pri delu. Država pa poskrbi za možnost, da se nekdo lahko cepi. Če se nekdo drugače odloči, je to njegova osebna odločitev. Če se samostojno odloči, da se bo šel testirat namesto cepit, je to prepuščeno njemu.

To je že odločeno. Delodajalci so tisti, ki plačujejo.

Marjan Trobiš: Ne strinjamo se, da bi morali plačati za nekoga, ki ima na razpolago cepivo. Vsak ima danes možnost, da se cepi, in v bistvu bi morali poravnati stroške za to, ker se je nekdo osebno odločil, da se ne bo cepil.

Ali to pomeni, da je še zmeraj odprto to vprašanje?

Lidija Jerkič: Vprašanje ni odprto. Lahko so stališča različna, ampak nedvomno je, da je to ukrep varnosti in zdravja pri delu. Mislim, da imamo tudi že razlage ministrstva. Eno od stališč, ki ga je uporabila švicarska država in ki ni nepomembno, je, da je bilo v Švici testiranje problem države, dokler ni bilo omogočeno brezplačno cepljenje. Zdaj, ko je, je to problem posameznika. V Sloveniji do te ugotovitve še nismo prišli. Dokler do tega ne pridemo, so stroški v breme delodajalca. Delodajalci pa lahko prevalijo te stroške na državo, ne pa na zaposlene. Vendar bo to še en postopek usklajevanja.

Marjan Trobiš: Država smo davkoplačevalci. To pomeni, da stroške na koncu plačamo vsi skupaj.

Ali se delodajalci o tem še pogovarjate z vlado? En teden je uvajalnega časa. Ali to pomeni, da to vprašanje še ni razčiščeno?

Marjan Trobiš: Z naše strani še ni razčiščeno, ker želimo državi predstaviti, da delodajalec ne more biti kriv za to, da se nekdo ne želi cepiti, in ne želi biti kriv zato, da se nekdo mora testirati, ker država to z odlokom zahteva.

Ali so odprta tudi druga vprašanja, denimo nadzor? Sploh če bo prišlo do samotestiranja, bo veliko temeljilo na zaupanju.

Marjan Trobiš: Tudi tukaj menim, da mora imeti vsak, ki prihaja na delovno mesto, negativen test. In ga mora tudi pokazati, kar pomeni, da mora tisti, ki se ne želi cepiti, zdravstvenemu organu, v času, ko dela, pokazati test.

Kako bodo delodajalci to preverjali?

Marjan Trobiš: Tako kot preverjajo vsi drugi, kar pomeni, da če je negativen test, bomo dokazilo zahtevali od stroke.

Torej pride delavec s potrdilom v službo?

Lidija Jerkič: V Sloveniji veliko damo na varstvo osebnih podatkov. Testiranje da ali ne oziroma ali je test pozitiven ali negativen, lahko preverja le pristojna inšpekcija. Delodajalci pa lahko zahtevajo podpis izjave, da je bil test opravljen in da je delavec sposoben za delo. To je potem lahko osnova za morebiten postopek, če bi se izkazalo, da delavec ni imel testa in je zbolel ter še koga okužil.

Marjan Trobiš: Negativen test morate danes pokazati na telefonu ali pa z dokazilom, če želite vstopiti na kakšen koncert ali v lokal. Tudi tam je to vprašanje varstva osebnih podatkov. Če nekdo to prostovoljno preda, je to njegova osebna zadeva,

Lidija Jerkič: Prostovoljno ni problem, večja težava je to zahtevati od posameznika. Tako kot vedno, imamo en kup nerazčiščenih vprašanj.

Veliko ljudi v Sloveniji se ne želi cepiti. Ali ste pozvali svoje člane, da naj se cepijo, ker potem teh težav s testiranji ne bi bilo.

Lidija Jerkič: Uradno ne pozivamo k cepljenju. Mislim, da ni to sindikalna naloga. Res pa nikoli nismo nasprotovali cepljenju. Propagiramo prostovoljno cepljenje, se pravi spodbujanje ljudi, da se bodo šli cepit. Zanimivo pa je, da so se začeli pojavljati oglasi, pri katerih ima prednost tisti, ki je cepljen proti covidu-19. To je nekaj, kar bo verjetno tudi predmet presoje glede diskriminacije. Morda bi bil čas, da se o tem pogovorijo na ustavnem sodišču.

Marjan Trobiš: Moram reči, da smo zelo liberalna država. V drugih razvitih državah se zadeve rešujejo drugače. Lidija Jerkič je omenila Švico, sam omenjam Italijo, kjer so cepljenje ne le priporočili, ampak so ga v določenih strokah enostavno določili. V liberalni državi moramo vsi državljani poskrbeti za varno skupno življenje in se solidarno cepiti, da nekoga drugega ali pa sebe ne okužiš in da preboliš lažje in s tem zmanjšuješ stroške zdravstva. Menim, da je to državno odgovorno.

Kje smo pri socialnem dialogu? Na kateri točki smo se znašli?

Lidija Jerkič: Prejšnji teden so sindikalne centrale poslano pismo. Poslan je bil predlog dogovora za obnovitev socialnega dialoga. Pogajalska skupina je tripartitno sestavljena. V četrtek je prvi sestanek. Upam, da bo tisti, ki je v tem trenutku dolžen dati največ odgovorov – to je vlada – v četrtek postregla z odgovori, ne samo z ušesi.

Nov vladni odlok za zamejitev epidemije