V premogovniku se bodo lotili obsežne racionalizacije poslovanja. Foto: BoBo
V premogovniku se bodo lotili obsežne racionalizacije poslovanja. Foto: BoBo
Premogovnik velenje, velenjski rudnik, vagoni premoga
Lani je težave povzročalo zamakanje odvozne proge odkopa CD1. Foto: BoBo

Dokapitalizacija je bila predvidena v poslovnem načrtu za leto 2015 in nadzorniki so se z njo strinjali. Sicer pa si je lansko leto premogovnik nakopal izgubo 33 milijonov evrov.

Težavno leto 2014
Slabe poslovne razmere prejšnjih let so se nagrmadile v letu 2014, a glavnino krivde za lansko izgubo nosi višja sila, saj so morali izvesti zatesnitev odvozne proge odkopa CD1, kar je povzročilo, da je bila proizvodnja dalj časa zgolj polovična, je ocenila uprava družbe. Izpadla je proizvodnja 640.000 ton premoga, kar vrednostno pomeni 21,8 milijona evrov brez davka, so še dodali.

Težava je bila tudi slabitev številnih finančnih naložb v vrednosti 8,6 milijona evrov, odhodki iz prejetih posojil 2,1 milijona evrov in odloženi davki 1,4 milijona evrov.

Racionalizacija in nižje plače
Ukrepi za znižanje stroškov so prinesli 1,2 milijona plusa, največ pri racionalizaciji stroška storitev, za leto 2015 pa načrtujejo v premogovniku za 2,8 milijona evrov prihrankov.

V premogovniku se bodo tudi lotili zniževanja stroškov materiala in dela, za dosego ciljev na področju stroškov dela so s socialnimi partnerji že podpisali dogovor, ki predvideva zniževanje osnovnih bruto plač vsem delavcem, ki so zaposleni po kolektivni pogodbi premogovništva, znižali bodo tudi ceno enote enostavnega dela, pri tem pa osnovna bruto plača ne sme biti nižja, kot jo določa zakon o delovnih razmerjih.

Ukrepi bodo zajeli tudi sistemizacijo delovnih mest in zmanjšanje povprečnega števila zaposlenih z mehkimi ukrepi. Racionalizacija pa je udarila tudi po vodstvu premogovnika, saj so se znižale plače tudi poslovodstvu, ukinile bonitete ter odpravila nekatera vodilna in vodstvena delovna mesta, so še sporočili iz uprave.