Foto:
Foto:
Največji delež pri uvozu v prvih osmih mesecih letos zavzemajo plovila in vozila.

To je za dobrih 276 milijonov evrov več kot v istem obdobju lani. V obdobju od januarja do avgusta letos je skupna vrednost izvoza znašala 7,294 milijarde evrov, kar je za 1,8 % več kot v istem lanskem obdobju. Skupna vrednost uvoza se je letos v primerjavi z istim lanskim obdobjem povzpela za 5,4 % na 7,919 milijarde evrov. Pokritost uvoza z izvozom je bila v prvih osmih mesecih 92,1-odstotna, v istem lanskem obdobju pa 95,4-odstotna.

Primanjkljaj v blagovni menjavi z državami EU-ja se je v prvih osmih mesecih v primerjavi z istim obdobjem lani povečal za 186,65 milijona evrov. Med trgovinskimi partnericami, državami članicami EU-ja, je bilo poslabšanje trgovinske bilance največje pri trgovanju z Nemčijo in Francijo. Izboljšanje trgovinske bilance pa je Slovenija med drugim imela v blagovni menjavi s Španijo in Nizozemsko.

Povečan izvoz v ZDA, zmanjšan pa v države nekdanjega SFRJ-ja
Pri trgovanju z vsemi državami nekdanje Jugoslavije se je presežek v prvih osmih mesecih glede na isto lansko obdobje zmanjšal za 17,3 milijona evrov. Najbolj se je zmanjšal pri blagovni menjavi z BiH-om, medtem ko se je pri trgovanju s Hrvaško povečal. Trgovinska bilanca z državami Cefte se je izboljšala za 41,1 milijona evrov, medtem ko se je pri trgovanju z državami Efte poslabšala za 29,8 milijona evrov. Za 31,8 % se je v tem obdobju v primerjavi z istim obdobjem lani zvišal izvoz na trge držav neevropskih članic Oecda, največ, za 47,1 %, na trg ZDA.

Izvozili največ strojev in gospodinjskih aparatov
Z vidika standardne klasifikacije dejavnosti smo glede na dejavnost proizvoda v prvih osmih mesecih letos izvozili največ blaga iz dejavnosti proizvodnje strojev in naprav, kar je znašalo 14,5 % celotnega izvoza. Pri tem so prednjačili gospodinjski stroji in naprave ter stroji za proizvajanje in izkoriščanje mehanske energije. Izvoz blaga iz te dejavnosti se je glede na isto obdobje lani povečal za 2 %. Kar za 15,8 % pa se je v omenjenem primerjalnem obdobju povečal izvoz blaga iz druge najpomembnejše izvozne dejavnosti, proizvodnje kemikalij, kemičnih izdelkov in umetnih vlaken, to je za 13,8 %, kjer največji delež zavzemajo farmacevtski proizvodi. Izvoz blaga tretje najpomembnejše dejavnosti, proizvodnje vozil in plovil, ki je letos znašal 12,8 % celotnega izvoza, pa je v prvih osmih mesecih letos glede na isto obdobje lani upadel za 8,2 %.

Največji delež pri uvozu zavzemajo vozila in plovila
Največji delež pri uvozu v prvih osmih mesecih letos zavzemajo proizvodi iz dejavnosti proizvodnje vozil in plovil, to je 13,8 % celotnega uvoza. Uvoz teh proizvodov, med njimi so daleč najpomembnejša motorna vozila, se je glede na isto obdobje lani povečal za 3,7 %. Uvoz proizvodov iz dejavnosti proizvodnje kovin in kovinskih izdelkov znaša 13,3 % uvoza, kjer zavzema največji delež uvoz železa, jekla, ferozlitin ter plemenitih in neželeznih kovin, se je povečal za 5,5 %. V omenjenem primerjalnem obdobju se je za 4,8 % na 13 % povečal tudi uvoz proizvodov iz dejavnosti proizvodnje kemikalij, kemičnih izdelkov in umetnih vlaken.

Sicer pa so zaradi močnega sezonskega vpliva avgustovski podatki o blagovni menjavi s tujino najnižji letos. Po začasnih podatkih je izvoz avgusta znašal 699,1 milijona evrov, kar je za 3,6 % manj kot avgusta lani, na statističnem uradu pa so avgusta v primerjavi z lanskim opazili 3,2-odstotni padec uvoza na 791,5 milijona evrov.

Precejšnja razlika med izvozno in uvozno dinamiko v dobro uvoza se odraža v višjem primanjkljaju, ki je avgusta letos znašal 92,4 milijona evrov, avgusta lani pa je bil z 41,6 milijona evrov občutno nižji, ter v stopnji pokritja uvoza z izvozom, ki je bila avgusta letos samo 88,3-odstotna, pred enim letom pa še 94,6-odstotna.

Izvoz nižji za 23,5 %, uvoz pa za 17,9 %
Sicer pa sta bila izvoz in uvoz v letošnjem avgustu precej nižja od lanskega povprečja. Izvoz se je namreč znižal za 23,5 %, uvoz pa za 17,9 %. V primerjavi z julijem se je izvoz avgusta znižal za 30,6 %, uvoz pa za 24,8 %. Avgustovski vrednostni indeksi izvoza in uvoza, izračunani iz podatkov v evrih, zelo dobro odražajo realna gibanja izvoza in uvoza v tem mesecu.