Progo zdajšnjega tira bodo prestavili. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Progo zdajšnjega tira bodo prestavili. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo

Na območju gradbišča drugega tira pri Divači se pripravljajo na deviacijo obstoječe proge. Drugi tir bo namreč presekal traso zdajšnje železniške proge. Skoraj kilometer trase bo torej treba prestaviti, zato so morali postaviti nove tire, vgraditi nove kretnice, postaviti je bilo treba električno vozno omrežje in signalno-varnostne ter telekomunikacijske naprave. Deviacija bo začasna, saj bodo po preusmeritvi prometa na novi del proge del stare proge, to je zdajšnje železnice, odstranili in s tem pridobili prostor za gradnjo pravega drugega tira iz Divače proti predoru Lokev.

Prestavitve ne bi bilo mogoče opraviti brez popolne zapore tovornega in potniškega prometa med Koprom in Divačo, na kar se je morala prilagoditi vsa logistična veriga. Več tovora bo torej od te sobote do prihodnjega torka potovalo po cesti ali mirovalo v pristanišču. Pri Slovenskih železnicah pojasnjujejo, da bodo zaporo izkoristili za vzdrževalna dela in sanacijo nasipa med postajama Divača in Rodik.

Divaška deviacija, ki se ureja zdaj, in železničarska preteklost kraja ob južni železnici bosta med drugim poudarek razstave v novi informacijski točki, ki jo ob divaškem vodohranu pripravljata podjetje 2TDK in občina Divača.