Višji prispevek za obnovljive vire bo udaril po žepu tudi gospodinjstva. Foto: EPA
Višji prispevek za obnovljive vire bo udaril po žepu tudi gospodinjstva. Foto: EPA
Samo Hribar Milič
"Zadeve so se lotili na napačnem koncu, prej bi morali pripraviti program, ki bi bil ekonomsko vzdržen," o vladni odločitvi pravi direktor Gospodarske zbornice Slovenije in napoveduje še manj vplačanih ter pobranih davkov. Foto: MMC RTV SLO

Vlada je prejšnji četrtek sklenila, da se prispevek za podporo proizvodnji električne energije iz obnovljivih virov, ki ga plačujemo vsi porabniki elektrike na postavki za omrežnino, dvigne za več kot 300, ponekod celo za 400 odstotkov. V Gospodarski zbornici Slovenije so zaradi take odločitve ogorčeni, saj pomeni hud finančni udarec za industrijo.

Astronomski dvig cen za velika podjetja
Od tri do štirikrat višji prispevek, s katerim želi vlada zbrati 120 milijonov evrov za subvencioniranje obnovljivih virov energije in zakrpati luknjo v državni shemi zaradi previsokih podpor za sončne elektrarne, bo najbolj prizadel energetsko intenzivna podjetja. Talum Kidričevo bo moral na račun obnovljivih virov letno odšteti kar šest milijonov evrov več za električno energijo.

Vladni elektrošok bodo občutile tudi jeklarne. Za jeseniški Acroni pomeni štirikratni dvig prispevka za zeleno energijo - dva milijona evrov dodatnih stroškov za elektriko, za Štore Steel dober milijon. Kemijski industriji naj bi prispevek odnesel slabe tri milijone evrov. Ogrožena je tudi prihodnost papirne industrije.

Manj sredstev za investicije, raziskave
Petra Prebil
iz Združenja papirne industrije pravi, da bo "prispevek, ki ga je napovedala vlada, uničujoče vplival na papirno industrijo - konkretno bo za 2,3 milijona dodatnih obremenitev". Peter Drakulič iz Vipap Videm Krško: "Dvig za Vipap pomeni višje stroške za 500 tisoč evrov." To bi lahko pomenilo manj sredstev za raziskave, razvoj novih proizvodov in investicij. "Če bomo pa v to posegli, bomo izgubil stik s konkurenco," dodaja.

Gospodarska zbornica vlado poziva, naj sporni sklep prekliče. "S to odločitvijo je vlada izdala vojno napoved industriji ali pa izgublja kompas in ne ve, kaj to pomeni. To je izjemno slab signal za domač in tuj kapital, da vlada z eno odločitvijo podre konkurenčnost neke panoge," poudarja Alenka Avberšek.

Tudi gospodinjstva bodo plačala za tri evre več
Višji prispevek za obnovljive vire bo udaril po žepu tudi gospodinjstva. Mesečni račun za elektriko bo v povprečju višji za sedem odstotkov ali za tri evre. Podražitev bi bila še višja, če vlada ne bi hkrati za pet odstotkov znižala prenosne omrežnine in ukinila podpore za proizvodnjo elektrike iz domačega premoga.

Andreja Lešnik, Odmevi

Za gospodinjstva in podjetja bo elektrika dražja
Za gospodinjstva in podjetja bo elektrika dražja