Delodajalci v Sloveniji so v napovedih glede zaposlovanja v tretjem četrtletju bolj optimistični, kot so bili v pričakovanjih za drugo četrtletje. Foto: MMC RTV SLO
Delodajalci v Sloveniji so v napovedih glede zaposlovanja v tretjem četrtletju bolj optimistični, kot so bili v pričakovanjih za drugo četrtletje. Foto: MMC RTV SLO

Napovedi gibanj na trgu zaposlovanja so torej bolj optimistične kot v zadnjem trimesečju, ugotavljajo v Manpowerju, kjer so v raziskavo vključili 620 podjetij. 77 odstotkov jih v prihodnjem četrtletju ne načrtuje kadrovskih sprememb.

Odpuščanja napovedujejo trgovci
Zaposlitvene možnosti naj bi se najbolj povečale v panogi transporta, logistike in komunikacij ter v gostinstvu in hotelirstvu. V teh panogah je okoli petina delodajalcev napovedala dodatne zaposlitve v prihodnjih treh mesecih. Dodatno zaposlovanje napovedujejo tudi v proizvodnji ter oskrbi z elektriko, plinom in vodo.

Zmanjševanje števila zaposlenih pa so napovedali delodajalci v trgovini na debelo in drobno. Še vedno je negotovo dogajanje v javnem sektorju, tudi zaradi namer vlade, da omeji zaposlovanje.

Avtomobilska podjetja in letovišča so priložnost
Največ priložnosti za iskalce zaposlitve so v družbi Manpower napovedali v severovzhodnem delu Slovenije (v pomurski, podravski, koroški in savinjski regiji), kjer zaposlovanje napovedujejo predvsem avtomobilska podjetja, ter v jugozahodnem delu (v notranjsko-kraški, goriški in obalno-kraški regiji), predvsem zaradi sezonskega povpraševanja v letoviških krajih.

Kaj pa po svetu?
Na svetovni ravni rast zaposlovanja napovedujejo v 35 od skupno 39 držav, vključenih v raziskavo, medtem ko so v drugem četrtletju rast zaposlovanja napovedali v 20 državah. Največ zaposlovanja napovedujejo v Indiji, Braziliji, na Tajvanu, v Turčiji in Singapurju, najmanj zaposlovanja oz. odpuščanje pa pričakujejo v Španiji, Grčiji, Italiji in na Irskem.