Raziskavo je izvedlo podjetje, ki služi z digitalnimi transakcijami. Foto: Reuters
Raziskavo je izvedlo podjetje, ki služi z digitalnimi transakcijami. Foto: Reuters

V azijsko-pacifiški regiji 46 odstotkov anketirancev meni, da gotovino po izbruhu novega koronavirusa uporabljajo redkeje kot v preteklosti, dve tretjini potrošnikov iz latinskoameriške regije pa trdi, da gotovino uporabljajo manj oziroma sploh ne.

V Evropi, kjer je brezstično plačevanje po navedbah Mastercarda najvišjo stopnjo uporabe doseglo že pred pandemijo, je kot najbolj priljubljen način plačevanja brezstična plačila izbralo 64 odstotkov vprašanih.

Pandemija je po navedbah družbe obenem še povečala delež spletnih nakupov. Pri tem so omenili ZDA, kjer se je spletna prodaja maja v primerjavi z majem lani povečala za 93 odstotkov. V Združenem kraljestvu pa je spletna prodaja aprila in maja dosegla 33 odstotkov celotne maloprodaje brez upoštevanja avtomobilov, bencina in restavracij, kar je največ doslej.

"Te razmere so okrepile potrebo, da nadaljujemo razvoj potrošnikove plačilne izkušnje tako, da se bo ta prilagodila potrošnikom ne glede na to, kje bodo," je dejal izvršni podpredsednik Mastercardovega oddelka za digitalne rešitve Jorn Lambert.

Mastercard je raziskavo izvedel med 27. aprilom in 17. majem na podlagi skupno 6750 intervjujev, opravljenih v 15 državah, s starejšimi od 18 let.