Na sindikatu delavcev trgovine ugotavljajo, da številni delodajalci ne upoštevajo potreb straršev po usklajevanju dela in družine. Foto: BoBo
Na sindikatu delavcev trgovine ugotavljajo, da številni delodajalci ne upoštevajo potreb straršev po usklajevanju dela in družine. Foto: BoBo

Na sindikatu delavcev trgovine ugotavljajo, da mnogi delodajalci ne upoštevajo potreb staršev po usklajevanju dela in družine, temveč jih razporejajo po do družine neprijaznem delovnem času. Zato napovedujejo predloge za spremembo zakonodaje. Delodajalci pa menijo, da se sindikat s tem izogiba odgovornosti, je za Radio Slovenija poročala Urška Valjavec.

Mamica dveh majhnih otrok Vesna se je odločila za šesturni delovnik in se dogovorila za dopoldanski delovni čas. Problem bo nastal, ko bodo v podjetju uvedli popoldanski delovni čas in delo ob koncu tedna. "Ja, velik problem je varstvo, ker nimam babic in dedkov blizu. Tako, da ne vem, kako bo s tem, ali bomo plačevali varstvo. Kaj bomo naredili, še ne vemo," je dejala.

Se dogaja tudi to, da te delodajalec sploh ne vpraša, ali imaš varstvo ali ne. Ker nekatere punce nimajo nikogar, so same z otroki, brez moža, brez babic, tet itd., in potem se postavlja vprašanje, kam z otroki, delodajalca pa zakon ščiti, da te lahko razporedi v popoldanski čas.

O arbitrarnem razporejanju v popoldanski čas

Za skrajšan peturni delovnik se je odločila I. B., ki je še na porodniškem dopustu, a jo že zdaj skrbi, da jo bo delodajalec, tako kot kolegice v podobnem položaju, razporedil v popoldansko izmeno. "Se dogaja tudi to, da te delodajalec sploh ne vpraša, ali imaš varstvo ali ne. Ker nekatere punce nimajo nikogar, so same z otroki brez moža, brez babic, tet itd., in potem se postavlja vprašanje, kam z otroki, delodajalca pa zakon ščiti, da te lahko razporedi v popoldanski čas," je pojasnila.

Sindikat za spremembo zakonodaje

Sindikat delavcev trgovine napoveduje spremembo zakonodaje s pomočjo državnega sveta. Generalni sekretar Ladislav Rožič: "Sprememba zakonodaje predvsem na način, da se točno določi, kdaj se ta institut uporablja, se pravi štiri ure dopoldne, če pa delavka želi drugače, se ji ugodi drugačen delovni čas," je navedel.

Predstavnik malih delodajalcev Igor Antauer, ki se zavzema za usklajevanje zasebnega in poklicnega časa, pravi, da bi moral sindikat situacijo rešiti s kolektivno pogodbo. Zato je njihova poteza neodgovorna. "Mislim, da je sindikat izkoristil politično praznino, ker vedo, da nihče pred volitvami ne bo sklepal zakonov, ki ne bodo populistični in javnosti všečni," je izpostavil.

Z ministrstva za delo sporočajo, da bi spremembe zakona zahtevale dogovor med socialnimi partnerji.