Foto:
Foto:
Mramor je zadovoljen z gospodarskimi kazalci.

Minister za finance Dušan Mramor je dejal, da je nizka zadolženost Slovenije prispevala k povečanju kreditne bonitete države, hkrati pa se je zmanjšalo kreditno tveganje. Zadolženost se je s 27,9 odstotka v letu 2002 lani znižala na 27,7 odstotka bruto domačega proizvoda.

Mramor je še poudaril, da je Slovenija na tem področju prehitela celo Grčijo, ki je že uvedla evro in je edina nova članica, ki se ji je uspelo prebiti med stare članice Unije. Dodal je, da smo zelo blizu tudi Portugalski in Italiji.

Med ključnimi razlogi za zniževanje deleža obresti je Mramor navedel zamenjavo dražjih kreditnih instrumentov za cenejše, uporabo kupnine Nove Ljubljanske banke za predčasna odplačila posojil, ki so bila z visokimi obrestnimi merami indeksirana, prehod na enotni zakladniški račun v letu 2002 in gospodarsko rast, ki je bila višja od proračunskega primanjkljaja.

Za leto 2004 Mramor pričakuje še bistveno znižanje povprečne obrestne mere, k čemur bo po njegovih besedah močno pripomogel hiter padec inflacije v letu 2003.