Pandemija covida-19 je prizemljila številna letala po vsem svetu. Foto: BoBo
Pandemija covida-19 je prizemljila številna letala po vsem svetu. Foto: BoBo

Največji padec je doživela Slovenija, kjer se je skupno število potnikov znižalo za 83 odstotkov. Sledita Slovaška in Hrvaška, kjer je letalski prevoz leta 2020 uporabilo 82 odstotkov potnikov manj v primerjavi z letom prej.

Izmed preostalih držav članic je samo šest držav prizadel manj kot 70-odstotni upad. V Franciji, Romuniji, Grčiji in na Portugalskem se je število potnikov zmanjšalo za 69 odstotkov, v Belgiji za 68 odstotkov, v Luksemburgu za 67 odstotkov.

Najprometnejše letališče je bil pariški Charles De Gaulle, prek katerega je potovalo 22 milijonov potnikov. Na drugem mestu je amsterdamski Schiphol (21 milijonov potnikov), na tretjem frankfurtsko letališče (19 milijonov potnikov).

4000 prevozov z letališča Jožeta Pučnika

Pariški Charles De Gaulle je ena najpomembnejših povezav za Ljubljano. Foto: EPA
Pariški Charles De Gaulle je ena najpomembnejših povezav za Ljubljano. Foto: EPA

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana se je z 288.000 potniki uvrstilo na 147. mesto. Pri tem je 159.000 ljudi potovalo znotraj Evropske unije, 129.000 pa v države zunaj EU-ja.

V preteklem letu je bilo na osrednjem slovenskem letališču 4000 potniških letalskih prevozov, kar je za 81 odstotkov manj kot leto pred tem. Za Brnik je bila najprometnejša povezava s Frankfurtom, sledijo še carigrajsko letališče, pariški Charles De Gaulle, beograjsko letališče in londonski Stansted.

Med posameznimi letališči je najmanjši upad potnikov doživelo letališče v Sofiji, in sicer 60-odstotnega.

V pandemskem letu porast nacionalnih letalskih prevozov

Potniški promet zunaj EU-ja je leta 2020 predstavljal 45 odstotkov celotnega letalskega potniškega prometa. Promet znotraj EU-ja je predstavljal 33 odstotkov, nacionalni promet pa 22 odstotkov celotnega prometa. V primerjavi z letom 2019 sta se deleža prevoza zunaj in znotraj EU-ja lani zmanjšala za šest in eno odstotno točko v korist nacionalnega prevoza, še ugotavljajo evropski statistiki.