Letošnji laskavi naslov je pripadel polzelskemu Dat-Comu. Foto: www.gazela.com
Letošnji laskavi naslov je pripadel polzelskemu Dat-Comu. Foto: www.gazela.com
Povprečna slovenska gazela je v zadnjih petih letih prodajo povečala za šestkrat, izvoz pa za 3,2-krat. V letu 2005 je prodala za 1,9 milijarde SIT izdelkov ali storitev in zaposlovala 41 ljudi. Ob koncu poslovnega leta 2005 je imela 111 milijonov SIT dobička pred davki in 36-odstotno donosnost kapitala. Foto: www.gazela.com

Podjetje izvozi 35 odstotkov svoje proizvodnje, največ na evropski trg in na trge nekdanje Jugoslavije, kjer ima tudi dve hčerinski podjetji. V letu 2005 je ustvarilo 1,2 milijarde tolarjev prihodkov, kar je skoraj devetkrat več kot pred petimi leti. Dat-Con s specialno elektroniko, ki jo izdeluje, opremlja vojsko in policijo, z njo je zmagalo na številnih razpisih EU-ja, z njeno opremo pa so varovali tudi olimpijske igre v Atenah.

Drugo mesto ljubljanskemu Elvezu
Naziv srebrne gazele je pripadel ljubljanskemu podjetju Elvez, ki izdeluje kabelske sklope in kabelske konfekcije ter tehnične izdelke iz plastičnih mas. Podjetje je ustanovil Marjan Petrič, zdaj pa ga vodi Danilo Fišter. Elvez je imel v letu 2005 1,3 milijarde tolarjev prihodkov od prodaje, kar je 5,5-krat več kot pred petimi leti, v istem obdobju pa je podvojil število delovnih mest - trenutno ima 54 zaposlenih.

Tretje mesto primorskemu Fluidu
Bronasta gazela je primorsko podjetje Fluid iz Batuj. Podjetje, ki ga vodi Albin Birsa, je največji proizvajalec polprikolic za prevoz bitumna v Evropi, izdeluje pa tudi cisterne za prevoz drugih nevarnih snovi. Letno izdela 120 cistern, večino pa jih proda na tujih trgih. V zadnjih petih letih je štirikrat povečalo prihodke od prodaje, v letu 2005 pa je imelo 58 zaposlenih in 25 zunanjih sodelavcev.

Analiza stotih najhitreje rastočih podjetij je pokazala, da po rasti izstopa predvsem osrednja Slovenija. V tej regiji so so podjetja v petih letih čiste prihodke od prodaje povečala za več kot desetkrat. Glede na ta kriterij so se najslabše odrezali na Gorenjskem in v dolenjsko-posavski regiji, kjer je ta indeks znašal nekaj manj kot štiri.

V petih letih so izvoz najbolj povečale dolenjsko-posavske gazele (za 3,7-krat), največ dobička pa so ustvarile gazele iz osrednje Slovenije. Z največ kapitala so v povprečju razpolagale gorenjske gazele, z najmanj pa dravsko-pomurske.

Petsto slovenskih gazel je v 2005 prodalo za 971 milijard tolarjev izdelkov ali storitev in v petih letih ustvarilo 11.081 novih delovnih mest.