Cena Telekomove delnice po propadli prodaji drsi navzdol. Foto: BoBo
Cena Telekomove delnice po propadli prodaji drsi navzdol. Foto: BoBo

Cinven ohranja zanimanje za nakup Telekoma, a odkar je SDH zavrnil njegove dodatne pogoje, med njim in slovenskim državnim holdingom ni novih pogajanj. "To pomeni, da trenutno pogajanja ne potekajo. Pogovori so prekinjeni," je pojasnil predsednik uprave SDH-ja, Matej Pirc.

Neuradno bo Cinven, če bo ohranil zanimanje za Telekom, poskušal še znižati maja dogovorjeno ceno za njegov nakup. Cinven se mora namreč zadolžiti, govori se o izdaji obveznic, za te pa je bilo treba še aprila in maja odšteti manj kot danes.

Vmes so obrestne mere zrasle. Tudi za pol odstotka. Pri velikih izposojenih zneskih in odplačevanju obresti več let zapored se takšen dvig precej pozna. In obresti bodo gotovo višje tudi jeseni. Cinven bo to vštel v svojo kalkulacijo. Če bo moral na eni strani plačati več za finančne vire, bo na drugi zahteval znižanje cene za Telekom.

Hočejo vsaj petinski donos
Cinven upravlja denar v glavnem angleških pokojninskih skladov različnih podjetij, bank in javnega sektorja. Vlaga ga v nakup podjetij zrelih panog, od katerih si obeta najmanj 20-odstotni donos na vložek. In to vsako leto.

Če vloženega denarja ne obrne bogato, ne sklene posla. Telekom je zanj očitno predrag glede na to, kaj bi iz njega iztržil, če se ne bo mogel znebiti Telekomove hčerinske družbe v Makedoniji in ne bo dobil soglasja za pripojitev Debitela. Argument za znižanje cene bo lahko, če posel ne bo sklenjen kmalu, našel tudi v Telekomovih slabših poslovnih rezultatih v prvi polovici leta.