Spletno banko Revolut, ki je bila ustanovljena leta 2015, v 35 državah uporablja več kot 12 milijonov ljudi. Foto: Reuters
Spletno banko Revolut, ki je bila ustanovljena leta 2015, v 35 državah uporablja več kot 12 milijonov ljudi. Foto: Reuters

Kot so sporočili s Finančne uprave RS (Furs), naj bi uporabnike o zaprtju in odprtju novega računa obvestila spletna banka Revolut, ki jo je konec septembra v Sloveniji uporabljalo 18.517 davčnih zavezancev. Pri spletni banki so se za selitev računov iz Velike Britanije v Litvo odločili zaradi brexita.

Prijavo novega računa in odjavo starega računa lahko zavezanci izvedejo sočasno. Furs podatkov o tujih računih ne pridobiva po uradni dolžnosti iz uradnih registrov in evidenc, zato jih morajo zavezanci sporočiti sami, in sicer v osmih dneh po odprtju računa oz. po spremembi podatkov računa.

Najpreprosteje je to urediti prek portala eDavki. Prijavo tujih računov lahko zavezanec sicer odda tudi po elektronski pošti, osebno ali prek spletne strani.

Prijavi je treba priložiti dokument, iz katerega so razvidni podatki o računu, odprtem v tujini (bančna kartica, pogodba o odprtju bančnega računa, posnetek zaslona računa IBAN), da finančni urad lahko preveri pravilnost oziroma točnost podatkov.

Pri vpisu številke računa je treba biti pozoren, da se ne vpiše številka bančne kartice, ampak številka računa, so še dodali na Fursu.