Foto: BoBo
Foto: BoBo

Sava bi po sodbi morala slediti odredbi Banke Slovenije iz leta 2015 in v polletnem roku prodati Gorenjsko banko, a tega ni storila, je poročala TV Slovenija. V Savi so se na odločitev sodišča pritožili.

Sava bi po sodbi upravnega sodišča morala slediti odredbi centralne banke iz leta 2015 in v polletnem roku prodati Gorenjsko banko. Banka Slovenije je namreč ocenila, da prezadolžena Sava, ki je imela celo negativni kapital, ne more biti lastnica tako pomembne institucije, kot je banka.

A Sava odločbe ni spoštovala, zato ji je Banka Slovenije leta 2017 naložila kazen. Njeno ravnanje je označila kot zavlačevanje, da se ji Gorenjski banki ne bi bilo treba odpovedati.
Sava se je obrnila na upravno sodišče, a je to pritrdilo centralni banki. Je pa sodišče ob upoštevanju finančnega stanja in nekaznovanosti družbe v preteklih letih kazen znižalo s predlaganih 500.000 evrov na 300.000 evrov. Družba je sicer še vedno v prisilni poravnavi, do konca novembra pa mora izpolniti obveznosti do upnikov, da bi se izognila stečaju.