Foto:
Foto:

V tem obdobju smo izvozili za 8,357 milijarde evrov blaga, kar je 2,3 % več kot v istem lanskem obdobju. Uvozili smo za 9,006 milijarde evrov blaga oz. 5,6 % več kot lanskem prvem devetmesečju.

Največ je Slovenija izvozila v Nemčijo, in sicer za 1,952 milijarde, največ pa je uvozila prav tako iz Nemčije, za 1,724 milijarde evrov.

V primerjavi z lani imamo slabše razmerje med izvozom in uvozom v trgovinskih bilancah s skoraj vsemi pomembnejšimi skupinami držav. Ugodnejše razmerje imamo le pri blagovni menjavi z državami Cefte in neevropskimi članicami OECD-ja.

Slabše tudi na južnih in vzhodnih trgih
Presežek pri trgovanju z državami na ozemlju nekdanje Jugoslavije je bil v prvih devetih mesecih manjši za 16,2 milijona evrov, najbolj pa se je skrčil pri blagovni menjavi z BiH-om. Za 19,4 milijona evrov je bila v omenjenem obdobju slabša tudi trgovinska bilanca pri trgovanju z državami na ozemlju nekdanje Sovjetske zveze. Zmanjšanje izvoza in povečanje uvoza pri trgovanju s Švico pa je vplivalo na 36,6 milijona evrov slabše rezultate pri blagovni menjavi z državami Efte.

Vzpodbudni pa so rezultati o izvozu in uvozu, ustvarjeni v letošnjem septembru. Po začasnih podatkih je izvoz blaga znašal 1,062 milijarde evrov oz. 5,9 odstotka več kot v istem lanskem
mesecu in je bil hkrati najvišji mesečni izvoz letos.