Predhodni postopek so v Bruslju sprožili 13. avgusta, danes pa niso želeli ugibati o tem, kdaj se bodo zgodile načrtovane lastniške spremembe pri prevzemu delnic Mercatorja.

Kot so poudarili za STA, bodo vsi nadaljnji koraki odvisni od tega, kdaj bo EU odgovoril na obvestilo o nameravani koncentraciji družb na ravni EU-ja, vključno s Hrvaško in Slovenijo.

Časopis Dnevnik medtem danes piše, da je mogoče, da bo Evropska komisija odločanje o koncentraciji med Mercatorjem in Fortenova grupo prepustila agenciji za varstvo konkurence (AVK). Foto: BoBo
Časopis Dnevnik medtem danes piše, da je mogoče, da bo Evropska komisija odločanje o koncentraciji med Mercatorjem in Fortenova grupo prepustila agenciji za varstvo konkurence (AVK). Foto: BoBo

Na sedežu družbe so danes tudi potrdili, da so podoben postopek kot v Bruslju sprožili tudi pri pristojnih lokalnih regulatorjih v BiH-u, Črni gori, Severni Makedoniji in Srbiji.

Res še letos?
Predsednik upravnega odbora Fortenova grupe Maksim Poletajev je sicer v pogovoru za zagrebški Večernji list konec julija napovedal, da bo Mercator postal del skupine do konca novembra, ko bodo sklenili uradne postopke, ter dejal, da je s slovensko vlado dogovorjen načrt prenosa delnic Mercatorja v sistem Fortenova grupe. Povedal je tudi, da so prenesli večino premoženja skupine, ki je bilo v Bosni in Hercegovini ter Srbiji.

Dnevnik medtem navaja ocene neimenovanih poznavalcev, da so možnosti, da do prenosa Mercatorja na Fortenova grupo pride do konca novembra, majhne. Z načrtovanimi lastniškimi spremembami mora namreč najprej soglašati vseh 55 bank upnic Mercatorja.

Nato bo morala Fortenova grupa objaviti prevzemno ponudbo za Mercatorjeve delnice, ki niso v lasti Agrokorja – gre za približno 30 odstotkov delnic, od teh jih ima 18 odstotkov v lasti Sberbank.

Od tega, ali bo morala Fortenova grupa odkupiti tudi sveženj delnic od Sberbanke, bo odvisna višina sredstev, ki jih bo morala zagotoviti. Kot najvišji mogoči znesek se po navedbah časopisa omenja 70 milijonov evrov.

Mercator največji "zunanji"
Fortenova grupa je zaživela 1. aprila letos, ko so potrdili poravnavo, s katero so 45 insolventnih podjetij vključili v novo družbo prek njihovih zrcalnih podjetij, ki so k svojemu imenu dodala besedo plus. Na Fortenova grupo so prenesli tudi 32 Agrokorjevih solventnih podjetij na Hrvaškem.

Prenos lastnine v nekdanjih 82 Agrokorjevih podjetij, ki so zunaj Hrvaške, med katerimi je največji Mercator, pa predstavlja drugo fazo izvajanja poravnave, ki je stekla po sklenitvi postopka na Hrvaškem.

Poravnava prinaša tudi dodatno določilo, ki največji lastnici družbe, ruskemu Sberbanku, odpira možnost zamenjave 18 odstotkov delnic največjega slovenskega trgovca Mercator za delnice nove družbe. Če bo aneks poravnave uveljavljen, bo Sberbank dobil dodatni 1,6-odstotni delež Fortenove ob obstoječih 39,2 odstotka.