Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nova linija bo zaradi večje hitrosti in večje širine matičnih zvitkov povečala njihove proizvodne zmogljivosti na 90.000 ton letno. Ob tem bodo izboljšali kakovost papirja in končnih izdelkov ter zmanjšali operativna tveganja.

Slovesnega odprtja so se udeležili tudi predsednik vlade Janez Janša, gospodarski minister Zdravko Počivalšek ter minister za okolje in prostor Andrej Vizjak.

"Za nami je precej zahtevno in naporno leto, ko smo se spopadali z epidemijo. Na samem začetku tega spopada je v številnih državah zahodnega sveta ta epidemija pokazala, da nekatere stvari niso samoumevne. V ekonomsko najmočnejših državah je prve tedne zmanjkovalo higienskih izdelkov, in to celih palet izdelkov, kot jih proizvaja Paloma, in takrat smo se zavedeli, da nekateri izdelki niso nekaj samoumevnega, ampak da je to tudi eden od simbolov civilizacije. V Sloveniji je to dejstvo že 140 let od prvih začetkov Palome, v prihodnje bo to še toliko pomembnejše," je v nagovoru dejal premier Janez Janša.

Po njegovih besedah je pomembno, da imamo določeno proizvodnjo tudi doma oziroma znotraj EU-ja, da takrat, ko je kriza, naenkrat vsega ne zmanjka.

"Naš pogled na investiranje in globalne trende in delovanje globalnega trga je epidemija v veliki meri spremenila. Ni več pomembno, da nekaj proizvajaš čim ceneje in kjer koli na svetu, temveč je pomembno, da je to realno dostopno tudi takrat, ko se logistične verige trgajo," je dodal.

Zadovoljen gospodarski minister

Gospodarski minister Počivalšek je povedal, da je bila odločitev prejšnjih državnih lastnikov za prodajo deleža češko-slovaškim lastnikom pravilna zlasti zato, ker so se odločili za pomembno vlaganje v Palomi in s tem med drugim omogočili 50 novih delovnih mest. "Predvsem pa to pomeni ohranitev obstoječih 500 delovnih mest, kar za ta del Slovenije predstavlja velik korak naprej," je dejal Počivalšek.

Ob tem je zagotovil, da si bo država še naprej prizadevala pomagati podobnim investitorjem pri naložbah. Po njegovih podatkih so od leta 2013 do 2019 obseg tujih investicij v Sloveniji letno povečali za skoraj milijardo evrov. "Z devetih milijard neposrednih tujih investicij leta 2013 na več kot 16 milijard v letu 2019, kar predstavlja tretjino bruto družbenega proizvoda," je pojasnil minister in dodal, da jim je to uspelo z atraktivnim privabljanjem tujih investitorjev in izboljševanjem poslovnega okolja.

Dvig proizvodnih zmogljivosti

Paloma že nekaj let spada pod okrilje slovaške skupine SHP, ki je vodilni proizvajalec higienskih papirnih izdelkov v osrednji in jugovzhodni Evropi s prihodki nad 200 milijonov evrov. Zaposluje več kot 1800 ljudi, nadzira pa jo skupni lastnik Eco Investment, zasebni holding s sedežem na Češkem, katerega lastnik je Milan Filo.

V nagovoru napovedal, da tokratna investicija v Palomo ni bila zadnja, saj načrtujejo dodatno širitev proizvodnje v Sladkem vrhu. V podjetje naj bi skupaj vložili okoli sto milijonov evrov, saj že potekajo pogajanja za dve dodatni liniji, s čimer bi proizvodnjo papirja povečali na dodatnih 40.000 ton letno.

V Palomi bodo s povečanjem proizvodnih zmogljivosti po besedah predsednika uprave Richarda Žigmunda zadostili potrebam na trgu jugovzhodne Evrope, Nemčije, Avstrije in Švice, podjetje iz Sladkega vrha pa bo s tem postalo kompetenčni center znotraj slovaške skupine SHP za visokokakovostne izdelke higienskega papirja in vodilni proizvajalec v regiji.

Nova linija bo zaradi višje hitrosti in večje širine matičnih zvitkov povečala njihove proizvodne zmogljivosti z 65.000 na 90.000 ton letno. Ob tem bodo izboljšali kakovost papirja in končnih izdelkov ter zmanjšali operativna tveganja. Ob pozitivnih učinkih za zaposlene in okolje bo naložba bistveno prispevala k optimizaciji proizvodnega portfelja znotraj skupine in k boljši celoviti učinkovitosti opreme.

Naložba v tehnično posodobitev podjetja ob papirnem stroju s hitrostjo proizvodnje do 2000 metrov na minuto vključuje še sodobni previjalec papirja in novo avtomatično skladišče za matične zvitke. Za novo linijo je poskrbel italijanski proizvajalec Toscotec, ta pa bo proizvajala 5,5 metra širok papir s hitrostjo proizvodnje do 2000 metrov na minuto, kar pomeni dnevno proizvodnjo 220 ton.

Nova papirna linija v Palomi