V Peking je odšla močna delegacija Evropske unije. Foto: EPA
V Peking je odšla močna delegacija Evropske unije. Foto: EPA
Kitajska in EU na pogovorih

Delegacijo EU-ja vodita predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsedujoči EU-ju portugalski premier Jose Socrates, na kitajski strani pa je gostitelj premier Ven Džiabao.

Evropski delegaciji je Peking uspelo prepričati, da bo dovolil večjo fleksibilnost pri določanju menjalnega tečaja. Ven je obljubil, da bodo tržne sile igrale večjo vlogo pri določanju vrednosti juana. Po mnenju predstavnikov EU-ja podcenjenost juana naproti evru povečuje nesorazmerja v svetu in vpliva na porast protekcionizma v Evropi.

Obe strani sta se tudi dogovorili za sodelovanje pri zmanjševanju trgovinskega primanjkljaja. Čeprav izvoz EU-ja na Kitajsko narašča za več kot 20 odstotkov letno, pa je lani primanjkljaj znašal 131 milijard evrov, medtem ko naj bi presegel 170 milijard evrov. Zaradi ovir pri dostopanju na kitajski trg naj bi evropska podjetja letno izgubila 20 milijard evrov.

Pogovor je nanesel tudi na ponarejeno kitajsko blago, ki se vsako leto v velikih količinah znajde na evropskem trgu, in na varnost kitajskih izdelkov.

G. V.

Kitajska in EU na pogovorih