Gostince je pretekli teden močno razburila nedosledna razlaga veljavnih odlokov ministrstva za gospodarstvo, NIJZ-ja in pristojnih inšpekcijskih služb. Foto: BoBo
Gostince je pretekli teden močno razburila nedosledna razlaga veljavnih odlokov ministrstva za gospodarstvo, NIJZ-ja in pristojnih inšpekcijskih služb. Foto: BoBo

Kot je še pojasnil poslanec, bodo po potrebi zahtevali tudi izredno sejo državnega zbora. V izjavi novinarjem je izpostavil dnevno spreminjanje predpisov in določil o obratovanju in zapiranju posamičnih dejavnosti. "Prepričan sem, da vsi ministri ne poznajo vseh doslej izdanih predpisov za svoja področja," je poudaril. "Pod to vlado so pravila najmanj nejasna," je očital Knežak. Po njegovem mnenju se njihova interpretacija spreminja takrat, ko jih kršijo posamezni ministri. "Podobno kot v gostinstvu vlada ravna tudi drugje. Ne sliši pozivov športa, kulture, turizma, prevozov," je naštel poslanec.

Sorodna novica Nedosledna razlaga veljavnih odlokov razburila gostince

Vladi je očital, da je ob opravičilu državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Simona Zajca gostincem poslala sporočilo, da so neuki in ne znajo brati odlokov, češ da so lahko za podjetja tudi do zdaj obratovali. Po oceni SD-ja bi si gostinci zaslužili najmanj povrnitev izpada dohodka, ki jim je nastal zaradi neustrezne komunikacije.

Ker bo gostinstvo ena od dejavnosti, ki bo med zadnjimi odprla vrata, so po ocenah Knežaka "več kot upravičene" tudi zahteve gostincev po 100-odstotnem nadomestilu za čakanje na delo.

Sorodna novica Gostilne bi bile lahko za zaposlene v istem podjetju odprte, med inšpektorji zmeda

Poslancu se sicer zdi, da ob upoštevanju določenih omejitev, denimo do štirje ljudje za mizo in upoštevanje varne razdalje, gostilne ne bi predstavljale nič večje nevarnosti za okužbo s covidom-19 kot pa denimo tovarne.

Gostinec lahko kljub koronskim omejitvam sklene pogodbo s podjetjem in izvaja storitve ponujanja hrane in pijače, je prejšnji teden zagotovil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Zajc.

Ta interpretacija se je pojavila, potem ko so gostinci večinoma več mesecev verjeli, da vrat nikakor ne smejo odpreti, in po navedbah nekaterih v povezavi s tem tudi prejemali nasprotujoča si pojasnila ministrstva za gospodarstvo in pristojnega inšpektorata.

Vprašanja v povezavi s tem je sprožil nedavni sestanek ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška v prleškem gostišču.