Upokojence bo konec meseca razveselil nekoliko višji znesek na bančnem izpisku. Foto: EPA
Upokojence bo konec meseca razveselil nekoliko višji znesek na bančnem izpisku. Foto: EPA
Pravica do varstvenega dodatka je nekakšna varovalka pred revščino tistih, ki prejemajo nižje pokojnine. Foto: EPA
Upokojenci bodo dobili več

Manjši del pokojnin, ki jih dobivajo tudi tisti, ki so se upokojili po 1. januarju 2006, pa se poveča za 3 odstotke. Po zakonu naj bi usklajevanje v dveh različnih odstotkih vzpostavilo enakopravni položaj med upokojenimi v različnih obdobjih.

Tokratna uskladitev se sicer nanaša samo na pokojnine, ne pa tudi na druge dajatve, ki se po novem usklajujejo drugače.

Nazadnje so se pokojnine zvišale lanskega novembra. Najnižja pokojninska osnova je takrat znašala nekaj več kot 107.000 tolarjev. 31. januarja letos so upokojenci prejeli prve pokojnine v evrski valuti.

14 evrov več na najnižjo pokojnino
Če izračunamo uskladitev glede na najnižjo pokojninsko osnovo iz novembra, pomeni, da bodo ti upokojenci prejeli nekaj več kot 14 evrov višjo pokojnino.

Ker se mora ob uskladitvi na novo odmeriti tudi pravica do varstvenega dodatka, so člani sveta sprejeli tudi sklep o pogojih za pridobitev te pravice, ki je nekakšna varovalka pred revščino tistih, ki prejemajo nižje pokojnine. Prejemniki starostne, invalidske, vdovske in družinske pokojnine imajo letos pravico do omenjenega dodatka, če njihovi dohodki, vključno z dohodki družinskih članov v letu 2006, ne presegajo 369 evrov mesečno oziroma 4433 evrov letno na posameznega člana.

Upokojencem bo povečana pokojnina izplačana konec februarja, izplačan bo tudi poračun za nazaj.

A. J.

Upokojenci bodo dobili več