Zvoh je najvišji del smučišča Krvavec v Kamniško-Savinjskih Alpah, nanj pa trenutno smučarje odpelje zastarela dvosedežnica. V družbi RTC Krvavec, upravljavcu enega najbolj priljubljenih smučišč v državi, ki je v bližini Ljubljane, si jo želijo nadomestiti s sodobno šestsedežnico.

Dvosedežnico Zvoh na Krvavcu bo ob pridobitvi ustreznih finančnih sredstev nadomestila šestsedežnica. Foto: MMC RTV SLO
Dvosedežnico Zvoh na Krvavcu bo ob pridobitvi ustreznih finančnih sredstev nadomestila šestsedežnica. Foto: MMC RTV SLO

Na Kopah na Slovenjgraškem Pohorju medtem pri upravljavcu Vabo načrtujejo dva projekta. V primeru obstoječe vlečnice Pahernik načrtujejo novo štirisedežnico, pri kateri pa trasa ne bi v celoti potekala po obstoječi trasi stare žičniške naprave. Vlečnico Kopnik pa bi zamenjali s štirisedežnico.

Vlada v zadnjih tednih pospešeno podeljuje koncesije za nove žičniške naprave. Pretekli teden jih je na primer podelila za krožni kabinski žičnici Kanin in Vitranc 1 v Kranjski Gori, za šestsedežnico Mašinžaga na Rogli, za štirisedežnici Ruška na Arehu in Stari Stani na Golteh ter za novo krožno kabinsko žičnico Zadnji Vogel.

S temi odločitvami se mudi, saj želijo upravljavci smučišč pravočasno izpolniti pogoje za kandidiranje na javnem razpisu za vlaganja v kakovostno in trajnostno preoblikovanje turizma za krepitev njegove odpornosti, s katerim država namenja skoraj 49 milijonov evrov za naložbe smučišč in obnovo nastanitvenih zmogljivosti.

Za naložbe v infrastrukturo večjih smučišč je predvidenih 30 milijonov evrov, za obnovo nastanitvenih zmogljivosti pa nekaj več kot 18,8 milijona evrov. Gre za namenska sredstva iz virov kohezijskega instrumenta React-EU.

Večja smučišča na podlagi določb zakona o varnosti na smučiščih so Krvavec, Rogla, Vogel, Cerkno, Mariborsko Pohorje, Kranjska Gora, Golte, Kanin, Stari vrh, Soriška planina, Straža - Bled, Velika planina, Kope, Gače - Rog Črmošnjice, Ribniška koča, Macesnovec - Rateče, Družinski center Pokljuka, Viševnik - Pokljuka, Marela in Španov vrh.