V letu 2023 je nato spet predvidena rahla rast donosnosti. Donosnost portfelja naložb v upravljanju SDH-ja naj bi v letu 2021 po ocenah znašala 5,5 odstotka, kar je za 1,3 odstotne točke več od načrtovane donosnosti. Kot so pojasnili v SDH-ju, je to tudi posledica tega, da bo gospodarska rast v Sloveniji v 2021 precej višja od ocen v času priprave letnega načrta za lani.

Pri izračunih donosnosti kapitala v letih 2022 in 2023 so sicer upoštevane normalizirane vrednosti donosa na lastniški kapital za Holding Slovenske elektrarne (HSE), saj ocenjujejo, da so v času priprave načrta nekatere ključne predpostavke prihodnjega poslovanja skupine HSE še precej negotove. Največjim tveganjem sta izpostavljena Termoelektrarna Šoštanj in Premogovnik Velenje.

Obseg dividend v letu 2022 je za državo, SDH in Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije skupaj načrtovan v vrednosti 182,2 milijona evrov, so po seji vlade sporočili iz urada za komuniciranje. Lani so po navedbah SDH-ja dosegle 150,9 milijona evrov, kar je bistveno več, kot je bilo doseženo v letu 2020, ko so znašale 85,9 milijona evrov.

Višje dividende v 2021 so po pojasnilih holdinga posledica ugodnejših razmer v poslovanju in omilitve omejitev, ki sta jih za izplačilo dividend bankam in zavarovalnicah v 2020 uvedli Banka Slovenije in Agencije za zavarovalni nadzor.

SDH opozarja, da bo v pogojih hitro spreminjajočega se okolja in negotovih napovedi za prihodnost uresničevanje ciljev iz letnega načrta upravljanja po vsej verjetnosti zelo zahtevno, tako za družbe iz upravljavskega portfelja države kot tudi za SDH. Glede na potek dogodkov bo SDH svoje delovanje in prioritetne naloge sproti prilagajal.

Glavni strateški temi pri upravljanju kapitalskih naložb v letu 2022 bosta po navedbah SDH-ja trajnostno poslovanje s poudarkom na upravljanju podnebnih sprememb in industrija 4.0 ter zaposleni prihodnosti.

SDH želi tako posredno v okviru svojih upravljavskih pristojnosti s priporočili oziroma pričakovanji spodbuditi družbe s kapitalsko naložbo države, da pripravijo dolgoročen načrt, kako bodo poslovni modeli združljivi s podnebno nevtralnim gospodarstvom in kako bo načrt vključen v dolgoročno strategijo.

Za družbe je po mnenju SDH-ja ključno, da imajo jasno opredeljeno stališče, kaj je za podjetje najpomembnejše, in jasno povezavo trajnostne strategije s poslanstvom družbe, postavljene cilje, mejnike in projekte oziroma partnerstva za dosego cilja in na koncu merjenje uspešnosti ter ustrezna razkritja implementacije trajnostnih dejavnikov.

Ko družbe izkoriščajo naložbene priložnosti, ki jih prinašata industrija 4.0 in zelena transformacija, bodo ključni kvalificirani zaposleni, saj se s tem prispeva k uspešnosti podjetja, zadovoljstvu in krepitvi človeškega kapitala, so še zapisali v holdingu.

Na področju korporativnega upravljanja SDH letos načrtuje več projektov. Med drugim namerava izdati priporočila za oblikovanje politike prejemkov organov vodenja družb s kapitalsko naložbo države ter za urejanje prejemkov v pogodbah s člani organov vodenja.

Pred SDH-jem je sicer tudi prevetritev klasifikacije naložb. Prvi mož SDH-ja Janez Žlak verjame, kot je dejal decembra v pogovoru za Delo, da bo letos do spremembe prišlo. Kot eno glavnih nalog v tem letu je omenil tudi prevzem preostalega premoženja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Nadzorni svet SDH-ja je sicer letnemu načrtu upravljanja naložba za 2022 prikimal že 24. novembra, ko je sprejel poslovno-finančni načrt, a takrat napovedal, da bo napoved za leto 2022 javnosti podrobneje predstavil šele po pridobitvi soglasja vlade.

Tržna vrednost kapitalskih naložb v lasti SDH-ja se je v letu 2021 zaradi ugodnih razmer povečala za 202 milijona, na 874 milijonov evrov. SDH upravlja 10,3 milijarde evrov knjigovodske vrednosti naložb, od tega je v lasti holdinga 930 milijonov evrov.

Vlada je sicer danes sprejela tudi sklep o sklenitvi pogodbe o plačilu stroškov za upravljanje kapitalskih naložb v državni lasti za leto 2022. SDH je namreč za upravljanje kapitalskih naložb, ki niso v njegovi lasti, upravičen do plačila. Višino nadomestila in druga medsebojna razmerja v zvezi z opravljanjem nalog upravljanja državnih naložb SDH in država uredita s pogodbo.