Ovir za dokapitalizacijo naj ne bi bilo več. Foto: MMC RTV SLO
Ovir za dokapitalizacijo naj ne bi bilo več. Foto: MMC RTV SLO
Vlada bo zdaj dovolila prodajo Banke Celje

Odločitev o dokapitalizaciji je namreč po Križaničevih besedah tako povsem jasno vezana na strategijo, ki sta jo sprejela uprava in nadzorni svet banke.

Križanič je po seji vlade spomnil, da sta uprava in nadzorni svet NLB-ja 13. oktobra sprejela strategijo skupine NLB za obdobje 2010-2015, do katere pa je vlada nato teden pozneje izrazila pridržke. Zdaj pa jim je obe strategiji uspelo uskladiti, pojasnjuje minister za finance. Lastnik tako lahko vpliva na banko prek nadzornega sveta, ne pa v lastni strategiji, je povedal.

Umik z nekaterih trgov in umik dejavnosti
Banka je v strategijo poleg dokapitalizacije, ki naj bi bila predvidoma izvedena marca 2011, med drugim zapisala še umik z nekaterih nestrateških trgov, kot so Avstrija, Bolgarija, Češka, Nemčija in Slovaška, ter iz nekaterih nejedrnih dejavnosti, kot sta lizing nepremičnin in faktoring.

Strategija predvideva tudi dodatno dezinvestiranje nekaterih kapitalskih naložb, med njimi prodajo večinskega lastniškega deleža v Banki Celje in odprodajo kapitalskih deležev, ki ne sodijo v osnovno dejavnost banke.

Križanič na začetku prihodnjega leta pričakuje še dokapitalizacijo NKBM-ja, kar bo po njegovih besedah dalo nov impulz delovanju finančnega sistema v državi.

Vlada bo zdaj dovolila prodajo Banke Celje