Nova strategija mora določiti ukrepe za razvoj trajnostnega turizma visoke dodane vrednosti in vključiti lokalne skupnosti. Foto: BoBo
Nova strategija mora določiti ukrepe za razvoj trajnostnega turizma visoke dodane vrednosti in vključiti lokalne skupnosti. Foto: BoBo

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo javno naročilo za izdelavo strategije trajnostnega razvoja slovenskega turizma v obdobju 2022–2028. Ocenjena skupna vrednost projekta je 80.000 evrov brez davka na dodano vrednost, izbrani ponudnik pa naj bi strategijo izdelal v petih mesecih. Rok za oddajo ponudb je 12. april.

Letos se izteka veljavnost aktualne, leta 2017 objavljene strategije trajnostne rasti slovenskega turizma, ki je Slovenijo opredeljevala kot butično destinacijo za zahtevnega obiskovalca, ki išče raznolika in aktivna doživetja, mir in osebne koristi.

Njen ključni cilj je bil dvig prilivov iz naslova izvoza potovanj na 3,7 milijarde evrov. Do tega cilja je sicer ob koncu leta 2019 manjkalo še kar precej, saj je Slovenija v tem letu ustvarila 2,75 milijarde evrov prilivov, kar je bila 1,5-odstotna rast glede na leto prej.

Za turiste povsem zaprta tretjina destinacij po svetu

Nato pa je leta 2020 po turizmu močno udarila še pandemija covida-19, zaradi katere je število prihodov turistov v Sloveniji upadlo za polovico, tujih turistov pa je bilo 74 odstotkov manj. Izvoza potovanj je bilo le za dobro milijardo evrov.

Trajnostni turizem visoke dodane vrednosti

Nova strategija se mora učinkovito spoprijeti s posledicami epidemije covida-19, ki je močno prizadela slovenski turizem, so v sporočilu za javnost poudarili na ministrstvu za gospodarstvo. Hkrati mora določiti ukrepe za razvoj trajnostnega turizma visoke dodane vrednosti, ki v rast in razvoj vključuje lokalne skupnosti in zaposlene v turizmu ter je odgovor na njihove potrebe.

V proces priprave strategije bodo vključeni vsi ključni deležniki turizma, tako iz zasebne kot javne in civilne sfere, so še zatrdili.

Sicer tako svetovni kot slovenski turizem predvidoma čaka dolgotrajno okrevanje po covidu-19. Letos pričakuje slovenski turizem podobne številke kot lani, a z nekoliko manj slovenskimi in nekoliko več tujimi gosti. Na številke iz leta 2019 bi se lahko vrnili šele okoli leta 2024.