Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Pri tokratnem popisu, izvedenem 29. avgusta, je najvišja vrednost osnovne košarice znašala 29,35 evra, najnižja pa 27,68 evra, sporoča ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Najcenejša je bila na voljo pri trgovcu Lidl, sledila sta trgovca Hofer in Mercator, med katerima je bila razlika manj kot deset centov. Za njimi so se uvrstili Eurospin, Tuš in Spar. Slednji je bil edini trgovec z zvišanjem vrednosti osnove košarice.

Sorodna novica Osnovna živila v zadnjem popisu malenkost cenejša

V obdobju od zadnjega popisa prvega sklopa 27. marca do sedmega popisa drugega sklopa 29. avgusta so največje znižanje povprečnih cen zaznali v kategoriji jogurt (26,7 odstotka), sledile so kategorije sončnično olje (21,49 odstotka), goveje meso (17,92 odstotka) in svinjsko meso (9,22 odstotka). V preostalih je bilo znižanje manj kot petodstotno.

Medtem so se najbolj zvišale povprečne cene v kategoriji sveže mleko (2,99 odstotka), sledile so kategorije testenine (2,71 odstotka), jabolka (2,29 odstotka) in krompir (0,89 odstotka).

Pri šestem popisu razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil se je povprečna vrednost najcenejših nakupnih košaric pri vseh trgovcih znova znižala in pri 46,26 evra dosegla najnižjo vrednost. Znižala se je tudi najnižja vrednost najcenejše razširjene košarice, ki je znašala 44,84 evra.

Najcenejša razširjena košarica pri Lidlu

Najcenejša razširjena košarica 28 osnovnih skupin živil je bila na voljo pri trgovcu Lidl po ceni 44,84 evra, sledila sta Hofer in Mercator. Nekoliko višje cene sta imeli košarici pri trgovcih Eurospin in Tuš, med katerima znaša razlika manj kot evro. Razlika med minimalno in maksimalno vrednostjo najcenejše košarice se je zmanjšala in je znašala 3,05 evra.

V zadnjih dveh tednih je bilo opazno znižanje cen v 20 kategorijah od skupno 28 spremljanih. V šestih kategorijah se je povprečna cena zvišala, v kategorijah jajca, limone in žemelje pa je povprečna cena ostala nespremenjena.

Kaj se je spremenilo od prvega popisa razširjene košarice

V obdobju od prvega popisa razširjene košarice 28 skupin živil, torej med 22. junijem in 29. avgustom, se je povprečna cena znižala v 20 kategorijah, najbolj v kategoriji krompir (35,06 odstotka) in oljčno olje (26,14 odstotka). Sledile so kategorije panceta ali sušena slanina (23,69 odstotka), jogurt (20 odstotkov), čebula (15,15 odstotka), korenje (12,38 odstotka) ter goveje meso (12,28 odstotka). V drugih so se povprečne cene znižale za manj kot 10 odstotkov.

Najbolj so se povišale povprečne cene v kategorijah zelena solata (13,13 odstotka), jabolka (7,19 odstotka), mocarela (5,4 odstotka), jajca (3,59 odstotka) ter kisla smetana (3,05 odstotka). V vseh drugih kategorijah je bilo povišanje povprečnih cen manj kot tri odstotke.

Na spletnem mestu Primerjaj-cene.si je poleg rednih dvotedenskih spremljanj cen osnovne in razširjene košarice osnovnih skupin živil mogoče tudi dnevno spremljati in primerjati cene za več kot 17.000 živil v spletnih trgovinah štirih največjih slovenskih spletnih živilskih trgovcev – Tuša, Spara, Mercatorja in Jagra.