Marta Kelvišar. Kot so zapisali v Združenju Manager, je letošnja menedžerka leta poslovna voditeljica, ki pri obljubah pritiska na zavoro in pri dejanjih dodaja plin. Foto: Osebni arhiv
Marta Kelvišar. Kot so zapisali v Združenju Manager, je letošnja menedžerka leta poslovna voditeljica, ki pri obljubah pritiska na zavoro in pri dejanjih dodaja plin. Foto: Osebni arhiv

Univerzitetna diplomirana ekonomistka in pooblaščena ocenjevalka vrednosti podjetij je prišla na čelo podjetja, ki je od leta 2017 del francoske skupine Trigano, pred devetimi leti. "Rezultati pa: posodobitev poslovanja, visoka organizacijska kultura, inovacije, do okolja prijazni in kakovostni produkti z vrhunskim oblikovanjem in višjo ceno, povprečna 20-odstotna rast podjetja v zadnjih osmih letih, v devetih letih so prihodke s 17 milijonov evrov povečali na skoraj 57 milijonov, dodano vrednost na zaposlenega so s 30.000 evrov povečali na 68.000 evrov. Adria Dom je tako na svoji 20 let dolgi poti lansko poslovanje strnila z vsemi rekordi. Ker so zagnano delali tudi med epidemijo covida-19," so zapisali v obrazložitvi nagrajenke.

Med njenim vodenjem so zaradi širitve trgov in vse večjega povpraševanja po njihovih hišicah in šotorih v Kanižarici pri Črnomlju prilagodili organizacijo dela: uvedli so delo v dveh izmenah, povečali produktivnost in število zaposlenih na 305, natančneje za 185 odstotkov, uvedli so vitko poslovanje in se znebili nepotrebnih stroškov in sredstev.

V tehnološko opremo so v zadnjih štirih letih namenili 1,6 milijona evrov, od tega največ v digitalizacijo proizvodnje z digitalnim dvojčkom in vodenje delavcev s pametnimi urami, kar je skokovito povečalo produktivnost in jim obenem prineslo nagrado go digital za digitalni dvojček kot najboljši digitalni slovenski projekt.

Njeni sodelavci jo opisujejo kot karizmatično, z neverjetno energijo, vizijo in pogumom, s katerimi je podjetje popeljala do v svetu priznanega "trendsetterja" (narekovalca smernic) mobilnih in modularnih hiš in mobilnih šotorov.

V komisiji za izbor letošnje prejemnice priznanja menedžerka leta so bili Aleksander Zalaznik (predsednik komisije), Tomaž Berločnik, Boštjan Gorjup, Petra Juvančič, Tjaša Kolenc Filipčič, Medeja Lončar, Marko Lukić, Aleša Mižigoj in Sabina Sobočan.

Lani sta bila za menedžerja leta 2022 izbrana predsednik uprave NLB-ja Blaž Brodnjak in generalna direktorica družbe Varis Lendava Sabina Sobočan.

Menedžerka leta je Marta Kelvišar