Egon Zakrajšek meni, da možnosti za rešitev Slovenije brez mednarodne finančne pomoči praktično ni več. Foto: Alen Ježovnik
Egon Zakrajšek meni, da možnosti za rešitev Slovenije brez mednarodne finančne pomoči praktično ni več. Foto: Alen Ježovnik
Izjave premierja Janše odmevajo v tujini

Slovenski finančnik v Federal reserve Egon Zakrajšek je v intervjuju za avstrijsko tiskovno agencijo izpostavil, da je le še "vprašanje mesecev", ko bo Slovenija prišla na točko, da ne bo več sposobna poplačati svojih dolgov. Možnosti za rešitev brez mednarodne pomoči po mnenju Zakrajška praktično ni več.

Vprašanje, ki ostaja odprto, pa je, ali bo Slovenija začela izvajati potrebne reforme pred prošnjo za pomoč. S tem bi si po mnenju Zakrajška zagotovila kredibilnost pred Evropsko unijo in mednarodnim denarnim skladom. To pa bi pomenilo, da bi lahko sama nadzorovala vsaj potek reformnega procesa. V nasprotnem primeru se bo morala Slovenija, podobno kot Grčija, ukloniti "diktatu insolventnega upravitelja", meni Zakrajšek.

Na vse glasnejša ugibanja v tujini o tem, ali bo Slovenija zaprosila za mednarodno finančno pomoč, pa so se odzvali tudi na ministrstvu za finance. Dejali so, da bodo storili vse, da dosežejo konsolidacijo javnih financ in drugih ukrepov, ki bodo pripomogli k razvoju Slovenije. Ministrstvo je prepričano, da je Slovenija sama sposobna rešiti finančne težave.

Zakrajšek pa je kritičen tudi do vladnega vztrajanja pri zapisu zlatega fiskalnega pravila v ustavo, ki se mu zdi nerazumljivo. "Tudi če bi namesto zlatega imeli diamantno pravilo, to ne bi spremenilo gospodarskega razvoja zadnjih 20 let, ki je državo pripeljal v brezno."

Prioriteta slovenske vlade bi po mnenju Zakrajška morala biti sanacija bančnega sektorja, pri čemer bi se država morala popolnoma umakniti iz bank, vendar Zakrajšek meni, da zaradi političnih apetitov tega ne bo. Druga nujna reforma pa bi po mnenju Zakrajška morala poseči v trg dela, ki je "Ahilova peta slovenskega gospodarstva."

Na drugi strani ministrstvo poudarja, da je pripravljen sveženj zakonodaje s področja trga dela, pokojninskega sistema in upravljanja državnega premoženja. Hkrati pa je pripravljen tudi sveženj za spodbujanje gospodarstva in višanje konkurenčnosti. Ministrstvo je ob tem izpostavilo, da so pravilnost ukrepov potrdili tudi sogovorniki iz tujine, med drugim tudi generalni sekretar OECD-ja Angel Gurria.

Zakrajšek sicer ni komentiral ugibanj, ali bi lahko on vodil morebitno tehnično vlado. Dejal je le, da bi bila tehnična vlada za tako mlado državo, kot je Slovenija, precej tragična, saj bi predstavljala udarec za demokratični proces. Zakrajšek si zato želi, da bi probleme reševali izvoljeni politiki.

Jože P. Damjan: Slovenija v enem letu še ne bo plačilno nesposobna
Sicer pa se je avstrijska tiskovna agencija za komentar o situaciji v Sloveniji obrnila tudi na ekonomista Jožeta P. Damjana. Slednji je sicer že na svojem blogu izrazil zaskrbljenost nad izjavami predsednika vlade Janeza Janše, ki je v intervjuju za Planet Siol dejal, da Sloveniji grozi nelikvidnost, če jim oktobra ne bo uspelo prodati svojih obveznic.

Damjan meni, da so tovrstne izjave "zelo nespametne", saj se s tem po nepotrebnem sprožajo odzivi finančnih trgov. Damjan opozarja, da se na tovrstne izjave odzivajo mednarodni finančni trgi, to pa lahko povzroči zvišanje obrestnih mer in padec bonitetne ocene. Damjan ob tem opozarja, da so najvišji politiki držav, ki so že zaprosile za pomoč, prav zaradi tega vselej do zadnjega zatrjevali, da pomoči ne potrebujejo.

Sicer pa je Damjan prepričan, da situacija v Sloveniji še ni tako dramatična, saj je Slovenija po njegovem prepričanju sposobna odplačevati vse svoje obveznosti še najmanj do konca prihodnjega leta. Ob tem pa ima država v bankah še na voljo okoli dve milijardi evrov denarnih vlog, s katerimi bi si lahko pomagala, če se ne bi mogla več zadolževati s kratkoročnimi instrumenti.

L. L.

Izjave premierja Janše odmevajo v tujini