Stavka, ki bi se do konca tedna lahko še zaostrila, je povezana s plačami. Foto: Reuters
Stavka, ki bi se do konca tedna lahko še zaostrila, je povezana s plačami. Foto: Reuters

Norveško energetsko podjetja Equinor je danes zaustavilo črpanje na južni in vzhodni ploščadi Oseberg.

Prvotno je stavko zaradi plač začelo 74 tehničnih delavcev, v sredo pa naj bi se ji pridružilo še 117 zaposlenih z drugih treh ploščadi, s čimer bo po navedbah Equinorja tudi tam prekinjeno črpanje.

Po nekaterih ocenah bi bilo lahko zaradi obsežne stavke prizadetih 13 odstotkov celotne norveške proizvodnje plina. "Zaradi stavke bo na dan izčrpanih 130.000 sodov nafte manj, medtem ko za črpanje plina lahko rečemo, da bo dnevno okrnjeno za ekvivalent 292.000 sodov nafte," je ocenilo združenje delodajalcev Norsk olje og gass.

Sorodna novica "Potrebujemo od pet do deset let, da spravimo energetiko v evropskih državah v red"

Predsednik delavske organizacije Lederne Audun Ingvartsen pa je izrazil upanje, da bodo s svojim dejanjem predramili delodajalce. "Videti morajo, kaj se bo zgodilo, če ne bodo govorili z nami," je dejal in napovedal, da če ne bodo sklenili dogovora, se bo v soboto stavki pridružilo še dodatnih 191 delavcev.

Norveško naftno in plinsko združenje je že opozorilo, da bi se do sobote izvoz norveškega plina lahko posledično zmanjšal za skoraj 60 odstotkov.

Številne evropske države iščejo nove možnosti za nadomeščanje ruskih energentov, nekatere so upale, da se bodo lahko zanesle tudi na Norveško.