Obama je dejal, da je 'hvaležen' za napredek, ki ga je glede reforme naredil kongres. Foto: EPA
Obama je dejal, da je 'hvaležen' za napredek, ki ga je glede reforme naredil kongres. Foto: EPA

Reforma naj bi preprečila možnost zdrsa v novo finančno krizo, iz katere svetovno gospodarstvo okreva v zadnjem letu.

Pogajalci obeh domov ameriškega kongresa so kar 19 ur, tudi ponoči, iskali kompromis med željami senata in predstavniškega doma. Predsednik Barack Obama bi lahko predlog v roke prejel že prihodnji teden.

Dogovor med senatom in predstavniškim domom je bil dosežen po letu dni razprav. Oba domova bosta o predlogu glasovala šele v torek, sklenjen kompromis pa je kljub temu že zdaj močno orožje v rokah Obame, ki se ta konec tedna mudi na vrhovih skupin držav G8 in G20 v Kanadi.

Kakšne so novosti?
Reforma med drugim predvideva ustanovitev močnega urada za zaščito potrošnikov, oblikovanje okvirja za likvidacijo finančnih podjetij, ki so v težavah, a brez ogrožanja celotnega sistema, ter vzpostavitev mehanizmov za nadzor nad zapletenimi finančnimi instrumenti.

Ob koncu se je razprava v kongresu osredinila tudi na pogoje delovanja bank. Demokrati se niso strinjali z določili, ki omejujejo možnosti bank za vlaganje dobičkov in v izvedene finančne instrumente. Predlagali so, da bi morale banke za tovrstna vlaganja ustanoviti samostojne družbe, čeprav so bankirji taki možnosti nasprotovali, ker naj bi premočno oklestila dobičke.

Doseženi dogovor močno omejuje najbolj tvegane transakcije, medtem ko finančnim institucijam še vedno omogoča zavarovanje pred tveganji s finančnimi instrumenti, ki so vezani na valutne posle, obrestne mere, zlato in srebro. Pogajalci so tudi omejili možnost bank za vlaganje v "hedge sklade" in sklade zasebnega kapitala.