Foto: BoBo
Foto: BoBo

Točka, v okviru katere so obravnavali zakonski predlog, je bila prekinjena, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.

Vladni načrti so v zadnjih dneh povzročili kritične odzive tako v opoziciji kot v agencijah, ki bi bile predmet združevanja.

Sorodna novica Več agencij izraža nasprotovanje predlogu o združevanju

Vse agencije so v minulih dneh izrazile nestrinjanje z načrtovanimi vladnimi rešitvami, ker da bodo bodisi zmanjšale njihovo neodvisnost, ki jo zahtevajo evropske direktive, ali ne bodo prinesle bistvenih pozitivnih učinkov.

V opozicijskih strankah LMŠ, SD, SAB in Levica pa so ocenjevali, da gre za poskus političnega prevzema neodvisnih institucij. Pomisleke so izrazili tudi v koalicijskih DeSUS-u in NSi-ju. V zadnji so npr. izpostavili vprašanje usklajenosti takšnega ukrepa z evropskim pravnim redom.

Kaj točno bi združevali

Sorodna novica Kritična opozicija: Razgradnja neodvisnih institucij in njihovo politično podrejanje

Osnutek predloga zakona o javni agenciji za trg in potrošnike in javni agenciji za finančne trge predvideva združitev agencije za energijo, agencije za komunikacijska omrežja in storitve, javne agencije za varstvo konkurence, javne agencije za varnost prometa, javne agencije za civilno letalstvo in javne agencije za železniški promet v novo javno agencijo za trg in potrošnike. Na to agencijo bi se prenesle tudi nekatere naloge s področja varstva potrošnikov, ki jih zdaj opravlja gospodarsko ministrstvo.

Agencijo za zavarovalni nadzor in Agencijo za trg vrednostnih papirjev pa bi po novem združili v novo javno agencijo za finančne trge.

Vodstvi obeh novoustanovljenih agencij bi imenovala vlada, medtem ko je do zdaj vsaj v delu pri imenovanjih vlogo igral tudi DZ.

Agencije, ki jih zakonske spremembe zadevajo, so osnutek predloga prejele minuli četrtek in imele za oddajo pripomb en dan časa. Nasploh je priprava zakonskega predloga potekala brez javne razprave.

Na gospodarskem ministrstvu, kjer so predlog pripravili, medtem izpostavljajo debirokratizacijo, racionalizacijo postopkov in iskanje sinergij med do zdaj ločenimi agencijami.

"Verjamem, da smo pripravili dober predlog. Seveda pa je pričakovati strinjanje od tistih, ki naj bi bili reorganizirani, malo preveč. Verjamem, da bomo nadgradili obstoječi predlog v smeri, da bo sprejemljiv in efikasen," je v sredo dejal minister Zdravko Počivalšek.

Vlada prekinila obravnavo o združitvi agencij