1. junij 2018 ob 15:32 MMC RTV SLO, STA Grem volit poslance

Anketa Mediane za RTV SLO: SDS-u se obeta zmaga, Levica prehitela SD

Številnim strankam pred volitvami pada podpora
Petina sodelujočih v raziskavi je še neodločenih. Foto: BoBo
Viktor Orban, Janez Janša

SDS v zadnji predvolilni anketi močno vodi pred preostalimi strankami. Foto: BoBo

Še vedno prevladujejo neodločeni volivci

Še zadnja javnomnenjska raziskava pred volitvami, ki jo je za RTV Slovenija izvedla Mediana, tudi tokrat izkazuje največjo podporo med volivci SDS-a, ki bi ga volilo 16,5 odstotka vprašanih. Z 8,3 odstotka mu sledita Lista Marjana Šarca (LMŠ) in Levica s 6,9 odstotka. Petina sodelujočih je še vedno neodločenih.

V parlament pa bi se prebili še SD (5,6 odstotka), ki ga je tokrat prvič prehitela Levica, NSi (4,6 odstotka), SMC (4,4 odstotka) in SNS (4,1 odstotka), blizu parlamentarnega praga pa sta še DeSUS (3,8 odstotka) in Stranka Alenke Bratušek (3,2 odstotka).

Več kot odstotek glasov pa bi dosegli še Piratska stranka (2,1 odstotka), SLS (1,5 odstotka) ter Andrej Čuš in Zeleni Slovenije (1,2 odstotka). Preostale stranke pa bi podprlo manj kot odstotek vprašanih.

Petina sodelujočih v anketi (20,7 odstotka) še ne ve, koga bi volila, 2,5 odstotka pa jih ni želelo odgovarjati. Nobene stranke ne bi volilo 9,2 odstotka anketirancev.

Devet strank v DZ-ju?
Med volivci, ki so izrazili prepričanje, da se bodo volitev verjetno udeležili, ima SDS še veliko večjo podporo, saj bi dobil 23 odstotkov glasov. Na drugem mestu je Lista Marjana Šarca, ki bi dobila 9,2 odstotka glasov. Na tretjem mestu je Levica s 7,1 odstotka glasov, s 6,8 odstotka glasov pa ji sledita SD in SMC. Več kot štiri odstotke glasov, kolikor znaša parlamentarni prag, pa bi dobili še NSi (5,5 odstotka), Stranka Alenke Bratušek (4,9 odstotka), DeSUS (4,1 odstotka) in SNS (4 odstotke).

V javnomnenjski raziskavi, ki jo je za RTV Slovenija izvedla Mediana in je potekala med 26. in 31. majem, je sodelovalo 1.037 anketirancev.

G. C.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 389

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govorZadnji prispevki