30. maj 2018 ob 06:23 MMC RTV SLO Grem volit

Mladi vs. politiki: Kakšna bo pokojnina mladih?

MMC-jev projekt Grem volit! poslance
Grem volit! poslance

Kakšna bo pokojnina mladih? Foto: MMC RTV SLO

Na vprašanje, kakšna bo pokojnina mladih, nismo dobili optimističnega odgovora ne od mladih ne od politikov. Pokojnine z obstoječim sistemom ne bo, oziroma bodo mladi na stara leta, ko več ne bodo mogli delati, odvisni sami od sebe in svojih prihrankov, so pesimistični odgovori politikov.

22-letni Luka izpostavlja tudi, da bo od prispevkov, ki se plačujejo od občasnega in slabo plačanega študentskega dela, naložb v pokojnino bore malo, in dodaja, da tudi stari starši mladih, ki so redno vplačevali prispevke od rane mladosti, ko so začeli z rednim delom, le redko uživajo varno starost s primerno pokojnino.

V MMC-jevem projektu Grem volit! smo z nekaterimi temami soočili mlade iz projekta Grem volit! ter poslance in kandidate za poslance iz strank, ki so se prijavile za sodelovanje.

.

Nastalo je 11 vsebinskih sklopov z odgovori na vprašanja z različnih področij, s katerimi smo skušali pokazati, kako razmišljajo tisti, ki bi v naslednjih štirih letih želeli odločati v parlamentu, in kako mladi, katerih prihodnost še ni določena. Pa tudi, kako blizu so razumevanju razmišljanja mladih. V videih smo sopostavili stališče mladega volivca s stališčem štirih ali petih predstavnikov strank. Kako natančni in neposredni so bili njihovi odgovori, ali so se temi izognili s "političnim besedičenjem", ali so izkoristili vprašanje za promocijo lastne stranke, ali pa so na vprašanje res odgovorili, si oglejte v videu ali pa odgovore preberite.

.

O čem vse so (že) razmišljali mladi in politiki, si oglejte tukaj.

.

Videoposnetke bomo objavljali vsak dan do konca kampanje. Sodelovalo je 17 za sodelovanje prijavljenih strank, vsaka je zastopana v treh vsebinskih sklopih.

Kakšna bo torej pokojnina mladih?

Luka, 22 let
Predstavljam si, da ne posebej visoka, glede na to, da bomo večino mladosti preživeli z delom prek študenstkega servisa. Zdaj nam sicer neki majhen delež od zasluženega dajejo za pokojnino, vendar pa če ti zaslužiš npr. tisoč evrov na leto, to ne da veliko denarja v pokojninski sklad. Sploh v primerjavi z našimi starši, našimi starimi starši, ki so redno delali že mladi, a imajo kljub temu precej nizke pokojnine, mislim, da se nam ne obeta nič boljšega.


Danijel Bešić Loredan – GibanjeSkupajNaprej
Če bo ostalo tako, kot je danes, pokojnine mladih ne bo. Že sam, star sem 45 let, se bojim, da bo moja pokojnina, ko bom star 75 let, znašala nekaj sto evrov. Če se na tem področju nekaj drastično ne spremeni, bodo mladi brez pokojnine in bodo morali, takoj ko se zaposlijo, sami vlagati v svoj pokojninski fond, zato da bodo imeli za pokojnino.

Simon Zajc - SMC
Odvisno od tega, koliko bodo vplačevali.

Anže Jesenek – Piratska stranka Slovenije
Pokojnina mladih bo v trenutnem sistemu slaba ali neobstoječa, kajti s statusom s. p. in s prekarnim delom si ne moremo upati in želeti visoke pokojnine, oziroma kakršne koli pokojnine v prihodnosti. Slovenija predvsem potrebuje reformo trga dela. Potrebuje stalne zaposlitve za mlade, zaposlitve z visoko dodano vrednostjo, s katerimi se bodo lahko plačale ne samo pokojnine nas čez 40, 50 let, ampak tudi pokojnine naših staršev, kajti zdajšnja politika se s temi težavami ne ukvarja. Ukvarja se s težavami trenutnih upokojencev, ne pa s tistimi, ki bodo upokojenci čez 5, 20, kaj šele čez 40 let.

Tomislav Pirjevec – GAS
V naši stranki smo si, ko smo govorili o pokojnini, zadali cilj, da stabiliziramo pokojninsko blagajno, da ima ta primerne vire, s katerimi se polni, tako da bi pokojnina morala biti za vsakega delovnega človeka, ki je prispeval v pokojninsko blagajno.

Andrej Čuš - Andrej Čuš in Zeleni Slovenije
V roku 50 let? Mislim, da bomo morali računati sami nase.

Aleksandra K. Kovač

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 48

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • wax 30. maj 2018 ob 06:27
  Prijavi neprimerno vsebino
  LOL
  +5
  0
 • barbar2 30. maj 2018 ob 06:37
  Prijavi neprimerno vsebino
  Najprej bo treba delat.
  +8
  -1
 • 18b8e6288777a207fd651a7eef1030e66e66ecbda0ca2e024bb15f6217c291eb 30. maj 2018 ob 07:06
  Prijavi neprimerno vsebino
  Nihče pa ne vpraša, kam je šel denar, ki ga je bilo menda dovolj, a se je prelil drugam.
  Večkrat naletim na te omembe, ampak zgleda, da je to nontopic.
  +8
  0
 • dStroj 30. maj 2018 ob 07:09
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ne bo je. Zato znižajmo davke, dvignimo plače in se znajdite sami.
  Naslednje vprašanje.
  +3
  -2
 • 18b8e6288777a207fd651a7eef1030e66e66ecbda0ca2e024bb15f6217c291eb 30. maj 2018 ob 07:12
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ta debata je povezana tudi s tisto o priseljevanju slabše izobražene delovne sile, ki dobiva nižje plače, in izseljevanjem mladih, ki jih izobrazimo v Sl8veniji z našim denarjem, v tujino.
  Lahko je reči, ni denarja. Ampak denar je bil in je, le odtekanje bi morali obrniti. Poleg upokojencev plačujejo oziroma bodo plačevali s svojim siromašenjem bogatenje tranzicijskih roparjev. Ja, okradli so nas, mi naj pa šparamo. Okradli so nas legalno, kakor kaže. Treba se je vprašat, kdo je pisal tako zakonodajo in kdo jo je sprejemal.
  +8
  0
 • Guliarth 30. maj 2018 ob 07:13
  Prijavi neprimerno vsebino
  Morali boste varčevati, vnukom manj dati, ker penzije ne glede na vplačila ne boste videli.
  V 25 letih so nakradli 75 milijard in nobeden jim nič ne more.
  Naslednjih 25 let bo številka 150 milijard.
  Zdaj so razvajeni in razvajenega otroka je težje prevzgojiti.
  +7
  -1
 • 18b8e6288777a207fd651a7eef1030e66e66ecbda0ca2e024bb15f6217c291eb 30. maj 2018 ob 07:13
  Prijavi neprimerno vsebino
  Poprave, izpustil sem najpomembnejšo besedo.
  Ta debata je povezana tudi s tisto o priseljevanju slabše izobražene delovne sile, ki dobiva nižje plače, in izseljevanjem mladih, ki jih izobrazimo v Sl8veniji z našim denarjem, v tujino.
  Lahko je reči, ni denarja. Ampak denar je bil in je, le odtekanje bi morali obrniti. Poleg upokojencev plačujejo oziroma bodo plačevali s svojim siromašenjem bogatenje tranzicijskih roparjev tudi MLADI. Ja, okradli so nas, mi naj pa šparamo. Okradli so nas legalno, kakor kaže. Treba se je vprašat, kdo je pisal tako zakonodajo in kdo jo je sprejemal.
  +6
  0
 • bonifika123 30. maj 2018 ob 07:13
  Prijavi neprimerno vsebino
  Povejte raje po resnici da se lahko mladi pripravijo.... PENZIJE NE BO!

  To da so placevale prejsnje generacije in da so si jo zasluzili..... pa naj si jo izplacajo ce so jo res zasluzili mi bomo pa za sebe sparali....
  Vemo da denarja ni in pravtako nasega ko ga bo treba izplacati za penzijo ne bo....
  +7
  -3
 • dStroj 30. maj 2018 ob 07:16
  Prijavi neprimerno vsebino
  Poglejte ta sprenevedajoč se odgovor vladne ''modrine'' :D

  Simon Zajc - SMC
  Odvisno od tega, koliko bodo vplačevali.
  +8
  0
 • viljam_s 30. maj 2018 ob 07:18
  Prijavi neprimerno vsebino
  Zahvaljujoč Erjavcu in levičarski ekonomski logiki, ki zatira gospodarstvo - nikakršna. Poglejte samo logiko Luke Meseca. SD, Cerar in Šarec pa niso nič boljši - brez znanja in brez vizije. Moj nasvet sami varčuje za svojo pokojnino če boste hoteli kaj imeti. Se pa strinjam da je to izjemno težko ob tako visokih davkih, ki grejo ravno za pokojnine današnjih upokojencev in velik javni sektor. Medgeneracijski razkol/vojna obstaja in divja v polnem razmahu, kaže se pa z oddajanjem mladih v tujino in poznim osamosvajanjem, ker mladi ne sprejemajo enostranskih odločitev starejše generacije, ki jim hoče naložiti veš tovor zavoženih odločitev.
  +3
  -3

Zadnji prispevki