4. junij 2018 ob 09:56 MMC RTV SLO, STA Grem volit poslance

Pahor: Prav in pošteno je, da zmagovalec prvi poskusi sestaviti vlado

Glede na predvolilne napovedi strank SDS vlade ne more sestaviti
Predsednik Borut Pahor je pojasnil, zakaj se je odločil, da bo mandat za sestavo podelil zmagovalcu volitev. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša

Janez Janša bo prvi poskusil sestaviti vlado, a za uspeh bo moral eno izmed strank prepričati, da bo prelomila predvolilno obljubo o nesodelovanju z njim. Foto: BoBo

Marjan Šarec bi moral v vlado povabiti bodisi Levico ali pa NSi. Foto: BoBo

V državni zbor se je uvrstilo kar devet strank, zato bo sestavljanje vlade še toliko težje. Foto: DVK

Pogovor s predsednikom Pahorjem

Zamenjali se bosta skoraj dve tretjini poslancev

Povolilna analiza Tanje Gobec

Nevladnike zanima, kdo bo vodil vlado

Zmagovalci in poraženci volitev

Po volitvah: Kdo bo uspel sestaviti vlado?

Po koncu volilnega dne: Zmagovalci in poraženci

"Sinoči sva govorila s predsednikom SDS-a Janezom Janšo, ki sem mu čestital in ga povabil na pogovor sredi ali v drugi polovici tega tedna. Janša je povabilo sprejel," je v Odmevih pojasnil predsednik republike Borut Pahor.

"Odločila sva se, da bo to neformalen posvet o nastalih razmerah in možnostih, da kot zmagovalec volitev oblikuje zmago. Prihodnji teden, v petek, pričakujem poročilo Državne volilne komisije in morda bom istega dne podpisal ukaz o sklicu prve konstitutivne seje državnega zbora. Ta bo 22. ali 23. junija. Če se bo predsednik SDS-a strinjal, bom po formalnih konzultacijah z vodji poslanskih skupin v prvem tednu julija poslal njegovo kandidaturo za sestavo vlade v državni zbor. Potem je na poslancih in poslankah, da odločijo o mojem predlogu, da Janša sestavi vlado," je Slavku Bobovniku povedal Borut Pahor.

"Zdi se mi, da to prispeva k transparentnosti političnega procesa. Prav in pošteno je, da tisti, ki zmaga na volitvah, prvi dobi pravico za sestavo vlade. To ni moja dolžnost, da to storim, vendar sem to presojo sprejel in jo zgodaj sporočil volivcem in volivkam. Ko sem podpisal odlok o razpustitvi parlamenta in razpisu predčasnih volitev, sem dejal, da bom zmagovalcu dal prvemu priložnost, da sestavi vlado. Mislim, da je to pomembno tudi v primeru, če mu to ne uspe. Ker bodo tako tisti, ki so zanj glasovali, kot tudi drugi vedeli, da je imel možnost poskusiti sestaviti vlado. To bo lahko prispevalo k legitimnosti alternative tej vladi," je svojo odločitev, da podeli mandat zmagovalcu, čeprav obstajajo tudi druge poti, razložil predsednik republike.

Pahor je dodal, da ni razlogov, da bi dvomili o tem, da zmagovalcu ne bo uspelo sestaviti vlade. "Res pa je, da imamo v skoraj tridesetletni zgodovini vse vrste izkušenj, tudi to, da zmagovalcu ni uspelo sestaviti vlade, ali pa ne v prvem poskusu. Prizadeval si bom za to, da bi se ta vlada oblikovala v nekem znosnem času. Tako iz nemških in italijanskih izkušenj, bil sem pri predsedniku Frank-Walter Steinmeier v Berlinu in nedolgo tega pri italijanskem predsedniku Sergiu Mattarelli v Rimu. Iz njunih izkušenj vem, da na začetku po volitvah čas ni faktor, nato pa to postane in prisili vse, da začnejo razmišljati o alternativah," je še dejal.

Kakšna bo povolilna kombinatorika?
Od volitev do imenovanja nove vlade lahko v Sloveniji glede na izkušnje iz preteklih osmih parlamentarnih volitev mine tudi več kot tri mesece. Toliko je ta proces trajal po volitvah v letih 1996 in 2011. Najmanj, okoli mesec dni, je sestavljanje vlade vzelo po volitvah v letih 1990, 1992 in 2000.

Sestava strankarsko pisanega novega parlamenta kaže, da bi se lahko ponovilo leto 1996, ko je vladna koalicija pod taktirko političnega mojstra Janeza Drnovška nastajala kar šest mesecev, je zapisala politična komentatorka Tanja Starič.

V tokratnem DZ-ju bo vladala precejšnja strankarska "gneča", saj je parlamentarni prag s svojimi poslanci prestopilo kar devet strank, in sicer SDS (25), LMŠ (13), SD (10), SMC (10), Levica (9), NSi (7), Stranka AB (5), DeSUS (5) in SNS (4).

Glavni tajnik SD-ja Dejan Levanič je pojasnil, da SD za zdaj še ni del nobenih pogovorov o sestavljanju vladne koalicije. Kot je poudaril, je zdaj na potezi predsednik republike Borut Pahor, da predvidoma najprej opravi pogovore s stranko SDS kot relativno zmagovalko volitev, "nato pa je treba hitro zavrteti tudi druge pogovore".

Glede na napovedi političnih strank pred volitvami Janša vlade ne more sestaviti, saj bi morala ena izmed strank prelomiti predvolilno obljubo. Bo vseeno prišlo do politične trgovine in prelomljenih obljub? Poglejmo, kakšni bosta najverjetnejši vladi, ki bi ju sestavljala Janez Janša ali Marjan Šarec.

Janševa vlada:
SDS + NSi + SNS + poslanca narodnih skupnosti (38 poslancev)
Najverjetnejši koalicijski partner SDS-a je NSi, če bi prepričali še SNS (Zmago Jelinčič je že dejal, da ga zanima ministrstvo za kulturo) in poslanca narodnih skupnosti, bi se številka še vedno ustavila daleč od potrebne parlamentarne večine. Da bi uspešno sestavil vlado, bi tako moral prvak SDS-a na svojo stran pridobiti bodisi LMŠ, SD, SMC ali Levico ali pa hkrati tako stranko DeSUS kot stranko AB.

Direktor službe Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko ocenjuje, da so nedeljske volitve v DZ potekale kot običajno, brez kakšnih posebnosti. Sicer so imeli nekaj primerov zapletov, ko volivci na omnia voliščih niso bili na seznamu, a so jih reševali sproti. "Pod črto lahko ocenim, da je DVK in njena služba izpolnila pričakovanja," je povedal Vučko.

Šarčeva vlada:
LMŠ + SD + SMC + Stranka AB + DeSUS + poslanca narodnih skupnosti (45 poslancev).
Zdi se, da ima več možnosti za sestavo vlade Marjan Šarec, ki prav tako ne bo imel lahkega dela, saj se bo moral pogajati s celo vrsto političnih strank, ki imajo pogosto navzkrižne interese. Če bi na svojo stran pridobil SD, SMC, Stranko AB in DeSuS ter poslanca narodnih skupnosti, bi do parlamentarne večine zmanjkal en sam glas in Šarec bi moral v vlado povabiti tudi bodisi Levico (Luka Mesec je namignil, da jih leva vlada zanima), ali pa se dogovoriti z NSi-jem, ki ga je označil za zmerno desnico in tako sprejemljivega.

G. K., G. C.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 477

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • krosnjar 4. junij 2018 ob 10:09
  Prijavi neprimerno vsebino
  V tretjem krogu izbire mandatarja bo predlagal Boruta Pahorja. :)
  +86
  -10
 • Jarik 4. junij 2018 ob 10:11
  Prijavi neprimerno vsebino
  To je Janšin konec.
  Mislim, da bo potem tudi njegova žena videla koliko ga ima rad slovenski narod, ali bolje, kolegi politiki iz različnih političnih strank.
  +65
  -92
 • Arndovia 4. junij 2018 ob 10:17
  Prijavi neprimerno vsebino
  In prav je tako. Je pač tradicija, da se najprej da možnost relativnem zmagovalcu.

  Saj Šarec & Co., če že ne mislijo sodelovat se lahko med sabo pogovarjajo o morebitni alternativni koaliciji... Ampak glede na rezultat naj najprej poskusi JJ. Možnosti po moje nima ravno veliko, ampak pustimo se presenetiti ...
  +81
  -5
 • microhub100 4. junij 2018 ob 10:20
  Prijavi neprimerno vsebino
  JJ naj gre raje v penzijov teh 26 letih si je pa ja toliko dvignil povprečje da bo vedno imel za kruh. Predvsem pa bo imel mir in se posvetil družini
  +63
  -31
 • mb128 4. junij 2018 ob 10:20
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ja no takšna je šega, takšna je že kar uzanca. Ampak a bo Janša lahko sestavil vlado? Dvomim, močno dvomim! Torej gre tukaj za dejansko zgubo časa. Janši je namreč že dolgo nazaj uspelo, da se je večini Slovenije prezentiral kot apsolutly no go. In v tem trenutku pač žanje to kar je sejal dolga leta. Če pa mu bo že uspelo sestaviti koalicijo v kar osebno ne verjamem pa to de facto pomeni politično smrt za tisto stranko, ki bo šla z njim v koalicijo. Jep, Janša&njegovi so absolutly no go in skrajen čas bi že bil, da bi se nad tem kdo vodi SDS, pri tem ne mislim samo Janše pač pa tudi vsaj ožje vodstvo te stranke, vsaj globoko zamislil!
  +50
  -29
 • 6c49762a0e9af5f533f71e02c950e440eecdbe28243e2f9786f14df1097582fa 4. junij 2018 ob 10:20
  Prijavi neprimerno vsebino
  Vsem, ki bodo sodelovali pri sestavljanju vlade želim dovolj poguma, da se bodo odločali v dobrobit Slovenije. Da ne bodo imeli pred očmi lastne koristi, da ne bodo klonili pritiskom lobistov in kapitala.
  +41
  -3
 • PikiMiki 4. junij 2018 ob 10:20
  Prijavi neprimerno vsebino
  Brez veze sem šel volit. Rezultat je vedno isti, pa če grem ali pa ne.
  +20
  -66
 • microhub100 4. junij 2018 ob 10:21
  Prijavi neprimerno vsebino
  Pravilno je, da JJ poskusi prvič. Upam, da mu bodo hitro vrgli košarice, da gremo potem naprej.
  +58
  -34
 • 530d7cfeacd2c8b393182517ee813608c2561a3397c0b067da3bd1409c816f2d 4. junij 2018 ob 10:21
  Prijavi neprimerno vsebino
  "
  Nastane koalicija SDS+LMŠ+NSI, ki jo podpira tudi SNS (za denarno protiuslugo).
  Projekcija:
  Vlada traja dobro leto, prodajo NLB, Krko, Petrol, Triglav, Luko Koper, znižajo davke na dobiček in premoženje, proračun skrčijo iz 11 milijard na 8 milijard, nastane luknja, zmanjka za penzije, plače javnega sektorja, pade domače povpraševanje, podjetja v rdečih številkah, zviša se nezaposlenost, padejo bonitetne ocene, nastane javnofinančni primanjkljaj, širi se nazadovoljstvo , na ceste gre najprej javni sektor, nato ostalo prebivalstvo, vlada in podjarmljeni mediji skušajo preusmerjati pozornost z proti begunsko histerijo, kaos, policija na ulicah, vodni topovi, javni dolg naraste na 110% BDP,
  "

  Ojoj ... eni pa res nimate pojma ...
  Ma kakšne nebuloze spet ...
  Večino kar si opisal (luknja v proračunu, Slovenija banktorira, IMF pride na 'pomoč', ni dnarja za penzije in javni sektor, ljudje grejo na ulice) ... je realni scenarij če pride v vlado Levica (že videno v Grčiji). Si mogoče pozabil kdo je z ZUJF-om 'rešil' Slovenijo pred leti ...
  +57
  -47
 • microhub100 4. junij 2018 ob 10:22
  Prijavi neprimerno vsebino
  Drži pa, da če slučajno JJ naredi vlado, da bo pokopal koalicijske partnerice. NSi še sedaj tebe sodelovanje iz leta 2004
  +38
  -20

Zadnji prispevki