7. junij 2018 ob 07:03 MMC RTV SLO Slovenija

Pahor bo mandat podelil Janši, ki bo v vlado povabil vse stranke

Janša bo mandat sprejel, če bo dovolj strank pripravljenih na sodelovanje
Janez Janša se je Pahorju zahvalil za konstruktiven in neformalen pogovor in za poziv k sodelovanju. Foto: BoBo

Najbolje je, če vlado uspe sestaviti zmagovalcu volitev, je dejal Borut Pahor. Foto: BoBo

Bo Janezu Janši uspelo sestaviti vlado? Foto: BoBo

Pahor in Janša bosta skupaj ugotovila, ali lahko SDS sestavi vlado, od tega bo odvisno, ali bo Janša mandat sprejel ali zavrnil. Foto: BoBo

Janez Janša in Borut Pahor

Po predsednikovi presoji bi bilo najboljše, če zmagovalcu volitev uspe tudi sestaviti vlado. "Seveda vlado lahko sestavi tudi kdo drug, a iz izkušenj vemo, da je to druga najboljša možnost," je dodal Pahor. Foto: BoBo

Veliko zanimanje za srečanje Pahor-Janša. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler

Pahor namerava mandatarstvo podeliti Janši

"Zmagovalcu mora biti dana priložnost, da upraviči največjo podporo pri ljudeh. To krepi zaupanje ljudi v demokracijo in dela postopek oblikovanja vlade jasen in razumljiv," je po srečanju z relativnim zmagovalcem predčasnih parlamentarnih volitev Janezom Janšo dejal predsednik države Borut Pahor, ki je napovedal, da bo mandat podelil Janši.

Skupaj bosta ugotovila, ali lahko SDS sestavi vlado, od tega bo odvisno, ali bo Janša mandat sprejel ali zavrnil. "Če bi se izkazalo, da ena druga večina, mimo predsednika SDS-a Janše, izkazuje vlado, ki bi lahko dosegla potrebno podporo, se bo Janša znova oglasil pri meni in ne bo sprejel mandata," je po neformalnem snidenju dejal Pahor.

"Kot je javnosti znano že dobrega pol leta in več, bom mandat za sestavo nove slovenske vlade poveril zmagovalcu zadnjih parlamentarnih volitev, menim, da je tako najbolj prav in pošteno," je v uvodu po sestanku s prvakom SDS-a dejal predsednik Borut Pahor. A vprašanje ostaja, ali SDS vlado sploh lahko sestavi, od tega bo namreč odvisno, ali bo mandat Janša prevzel, ker je nesmiselno izgubljati čas s proceduro, ki nima možnosti za uspeh, je dejal Pahor.

Janez Janša se je Pahorju zahvalil za konstruktiven in neformalen pogovor in za poziv k sodelovanju. "Rezultati so takšni, kot so. Z rezultatom smo zadovoljni," je dejal Janša in dodal, da je v DZ pač prišlo devet strank "zaradi izkrivljenega volilnega proporcionalnega sistema. Vsi bodo dobili vabilo, če bom dobil mandat za predsednika vlade," je še poudaril. Glede spremembe volilnega sistema je dejal, da to ne bo prioriteta vlade, kajti za to je potrebna sprememba ustave, zanjo pa dvotretjinska večina v državnem zboru.

Janša je pojasnil, da je vodil dve koaliciji, v katerih so sodelovali tisti, ki so želeli. Stranke pa imajo legitimno pravico, da sodelovanje zavrnejo. "Sestavili bomo koalicijo "za Slovenijo", ne koalicije proti Marjanu Šarcu, Dejanu Židanu …"

Predsednik SDS-a je tudi poudaril, da formalni pogovori z drugimi strankami še potekajo, saj morajo biti najprej potrjeni poslanski mandati v DZ-ju: "Vsi ostali pogovori pa so neformalni, o njih ne bomo javno razpravljali. Najslabše je, če se koalicije sestavljajo pred TV-kamerami. Prosimo za razumevanje."

Zmagovalec volitev naj sestavi vlado
Po Pahorjevi presoji bi bilo najboljše, če zmagovalcu volitev uspe tudi sestaviti vlado. "Seveda vlado lahko sestavi tudi kdo drug, a iz izkušenj vemo, da je to druga najboljša možnost," je dodal. Kot je pojasnil, si želi, da bi bila Slovenija politično stabilna, zato upa, da bo postopek oblikovanja nove slovenske vlade potekal čim bolj gladko. Po podelitvi mandata pa se kot predsednik republike v ta postopek ne bo vtikal, je dejal.

Pri tem je stranke in njihove voditelje pozval, naj ne glede na politične razlike ali prav zaradi teh razlik ta postopek poteka v duhu dialoga. Tako jih prosi, da se pogovarjajo, da se vključujejo in ne izključujejo. "Prosim za pogovor med vami, ne nujno za dogovor, odločitev o vstopu je seveda vaša odločitev," je dejal.

Janša: Nisem edina opcija
Če pa se bo izkazalo, da bo katera druga koalicija zbrala večino 46 glasov, je Janša povedal, da ne bo sprejel mandata in ne bo zavlačeval postopkov. "To se je zgodilo tudi v sosednjih in drugih državah. Videli smo, koliko časa so trajale takšne vlade. Edino, kar bom storil z največjim zanimanjem, je, da bom prebral program, ki bo za tistimi podpisi," je poudaril.

Med drugim je predsednik na volitvah zmagovalne stranke še pojasnil, da si želi koalicije, ki se bo ukvarjala z bistvenimi, ne pa z obrobnimi stvarmi. Ob koncu je na vprašanje, ali bi prepustil mandatarstvo nekomu drugemu, če bodo to morebiti zahtevale potencialne koalicijske stranke, dejal, da SDS obstaja nekaj desetletij in je edina stranka z več kot 20 odstotki na volitvah. "Polno je kolegov in kolegic, ki bodo vodili prihodnje vlade, zato nisem edina opcija," je dejal.

Pobudo prevzel Šarec
Pahor je že po objavi izidov nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitev, na katerih je Janšev SDS prejel 24,95 odstotka glasov (v 90-članskem državnem zboru to pomeni 25 poslanskih mest), napovedal, da bo mandat za sestavo nove vlade podelil relativnemu zmagovalcu volitev, to je Janezu Janši.

Kot smo poročali včeraj, je pobudo za oblikovanje koalicije prevzel Marjan Šarec, predsednik drugouvrščene stranke Lista Marjana Šarca, in se v sredo sešel z Alenko Bratušek, sledilo naj bi srečanje s SMC-jem. Po informacijah STA-ja naj bi pismo z namero o sodelovanju Šarec najpozneje v petek poslal vsem strankam z izjemo SDS-a in SNS-a.

Po delnih neuradnih izidih (končni bodo znani 11. junija) bo razdelitev sedežev v državnem zboru naslednja: SDS bo imel 25 poslancev, LMŠ 13, SD in SMC po deset, Levica devet, NSi sedem, Stranka Alenke Bratušek in DeSUS po pet poslancev, SNS pa štiri. Mandatar za sestavo vlade potrebuje podporo 46 poslancev v DZ-ju.

Ksenja Tratnik, Gorazd Kosmač, Gregor Cerar

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 716

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • iufhdfewd 7. junij 2018 ob 07:10
  Prijavi neprimerno vsebino
  Medtem ko bosta tale dva neformalno kofetkala in zabijala dragoceni čas, se bodo drugi zares dogovarjali kako naprej.
  +133
  -132
 • Mitja80 7. junij 2018 ob 07:11
  Prijavi neprimerno vsebino
  ...in zdaj se bojo cel čas ukvarjali sami s seboj. Taktiziranje, opravljanje, blatenje, medtem ko čas teče dalje. Dnevi, meseci... Programi, ki so jih stranke pred volitvami predstavljale so kar naenkrat postale postranska dejavnost.
  +97
  -16
 • SKing 7. junij 2018 ob 07:13
  Prijavi neprimerno vsebino
  Če Veličastni Veliki Vodja JJ ne sestavi koalicije, naj odide za zmeraj iz politike. A bo? Seveda ne. Kriv bo Kučan. Itak.
  +140
  -120
 • SamoRes 7. junij 2018 ob 07:13
  Prijavi neprimerno vsebino
  Najmanj 65% Slovencev, ki smo šli na volitve je volilo stranke, ki so izjavile, da z Janšo ne bodo šle v koalicijo.
  Upoštevajte voljo ljudstva, ki zahteva da se politiki, kot je Janša umaknejo iz politike.
  V življenju obstajajo neke norme. Naj začnejo veljat tudi v politiki.
  +168
  -168
 • blue_night 7. junij 2018 ob 07:16
  Prijavi neprimerno vsebino
  SamoRes
  Najmanj 65% Slovencev, ki smo šli na volitve

  50 % upravičencev pa sploh ni šlo na volitve - kar je največja 'stranka' v državi.
  +134
  -20
 • webman 7. junij 2018 ob 07:17
  Prijavi neprimerno vsebino
  @SamoRes
  Čas bi že bil da se enkrat politika preneha obnašat kot otroci. Janša bi lahko odstopil dal možnost drugemu v sds, na drugi strani pa bi lahko enkrat končno oblikovali široko koalicijo.
  +64
  -48
 • SamoRes 7. junij 2018 ob 07:18
  Prijavi neprimerno vsebino
  Človek, ki si v imenu stranke izposoja denar za volilno kampanjo prek neke bosanske državljanke in še tega ne zna izpeljat bi moral že zdavnaj odstopit.
  Kaj bi naredili v Nemčiji, da si Merklova izposodi denar namesto v bankah pri neki fizični osebi z Balkana? Odleti prvi dan od lastnih volivcev.
  +156
  -99
 • rabelj 7. junij 2018 ob 07:18
  Prijavi neprimerno vsebino
  SamoRes 07.06.2018 ob 07:13
  Najmanj 65% Slovencev, ki smo šli na volitve je volilo stranke, ki so izjavile, da z Janšo ne bodo šle v koalicijo.


  Ampak po drugi strani so te stranke tudi jasno povedale, da med sabo drugega kot odpor proti Janši nimajo ničesar skupnega in njihovi voditelji so se že na soočenjih precej prepirali. Kaj bo šele ko bo potrebno deliti milijone?
  +103
  -35
 • Vladoska 7. junij 2018 ob 07:18
  Prijavi neprimerno vsebino
  Vedno pogosteje se sprašujem, ali zares potrebujemo politike na oblasti. Mislim, da bi tehnične vlade bolje in učinkoviteje reševale naloge in težave. Politiki preveč energije trošijo za ideološka vprašanja. Zato nekatera ministrstva vodijo ljudje popolnoma drugih znanj in vedenj. Kot primer naj navedem da je npr. finančni minister lahko pekovski mojster ali inženir telekomunikacij, notranji minister. Nek FDV-jevec pa minister za okolje.
  +69
  -14
 • Mr.Bong 7. junij 2018 ob 07:20
  Prijavi neprimerno vsebino
  Janša je dejal, da bodo naredili vse, da bodo oblikovali stabilno vlado, in dodal, da so pripravljeni na pogovore z vsemi strankami, osnova za pogajanja pa je program.

  Haha, model še kar ni zaštekal, da so ga vsi skenslal. Lahko kar začne pisati Noriško Kraljestvo II.
  +95
  -61

Zadnji prispevki