5. junij 2018 ob 12:31 MMC RTV SLO, STA Slovenija

Pahor se bo o novi vladi z Janšo pogovarjal v četrtek

Srečanje je neuradno
Borut Pahor
"Pogovor in srečanje sta neformalne narave in namenjena oceni možnosti, da Janez Janša sestavi novo slovensko vlado," so sporočili iz Pahorjevega urada. Foto: BoBo

Pahor bo Janšo sprejel v četrtek

Pahor bo sprejel zmagovalca volitev

Predsednik republike Borut Pahor se bo v četrtek s predsednikom zmagovalne stranke SDS Janezom Janšo neuradno pogovarjal o možnostih, da Janša sestavi novo vlado.

Da sta se z Janšo že slišala, je Pahor potrdil v ponedeljkovih Odmevih. Zdaj so iz predsedniške palače sporočili še datum njunega prvega srečanja. "Če se bo predsednik SDS-a strinjal, bom po formalnih konzultacijah z vodji poslanskih skupin v prvem tednu julija tudi uradno poslal njegovo kandidaturo za sestavo vlade v državni zbor. Potem pa se morajo poslanci in poslanke odločiti o mojem predlogu, da Janez Janša sestavi vlado," je v Odmevih napovedal predsednik države.

"To bi prispevalo k legitimnosti"
Ker je več strankarskih veljakov že takoj na volilni večer zavrnilo možnost sodelovanja v vladi, ki bi jo sestavil SDS, se pojavljajo razmišljanja, ali ne bi predsednik Pahor mandata za sestavo vlade že takoj ponudil drugouvrščeni stranki in s tem skrajšal postopek sestave. Pahor odgovarja, da se mu zdi prav, da mandat najprej ponudi relativnemu zmagovalcu volitev, saj po njegovem mnenju to prispeva k transparentnosti političnega procesa.

"Mislim, da je prav in pošteno, da tisti, ki zmaga na volitvah, dobi prvi pravico za sestavo vlade. To ni moja dolžnost, da tako storim, vendar pa sem to odločitev sprejel in jo zgodaj sporočil volivcem in volivkam. Ko sem podpisal odlok o razpustitvi parlamenta in o razpisu predčasnih volitev, sem dejal, da bom zmagovalcu volitev dal prvemu priložnost, da sestavi vlado. Menim, da je to pomembno tudi, če mu to ne uspe. Ker bodo tako tisti, ki so zanj glasovali, kot drugi, vedeli, da je imel možnost, da poskusi sestaviti vlado. To bo prispevalo k legitimnosti morda alternative tej vladi. Prizadeval si bom za to, da se bi vlada vendarle oblikovala v nekem znosnem času, kajti tako iz nemških kot italijanskih izkušenj vem, da takoj po volitvah čas ni dejavnik, potem pa to postane in nekako prisili vse, da začnejo razmišljati o alternativah," je za TV Slovenija poudaril predsednik države.

Mandatar potrebuje 46 poslanskih glasov
Po delnih neuradnih izidih državne volilne komisije je SDS na nedeljskih predčasnih volitvah zmagal s 24,94 odstotka prejetimi glasovi in bo v DZ-ju zastopan s 25 poslanci. LMŠ je dobil 13 poslanskih mandatov, SD in SMC po 10 mandatov, Levica jih je osvojila devet, NSi sedem, Stranka Alenke Bratušek in DeSUS po pet, SNS pa se je v parlament prebil s štirimi poslanci. Mandatar za sestavo vlade v DZ-ju potrebuje podporo 46 poslancev.

Niso pa še znani glasovi, ki so jih po pošti poslali volivci iz Slovenije, saj nekatere okrajne volilne komisije in komisije volilnih enot še ugotavljajo izide glasovanja. Izide glasovanja po pošti iz Slovenije bo Državna volilna komisija objavila v sredo. Kadar dobi okrajna komisija manj kot deset glasovnic, mora namreč te predati komisiji volilne enote. Za ugotavljanje končnega izida nedeljskih parlamentarnih volitev pa je treba počakati še na glasovnice po pošti iz tujine.

A. S.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 370

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • Partizan Miha 5. junij 2018 ob 12:36
  Prijavi neprimerno vsebino
  En bivši komunist, se bo pogovarjal z drugim bivšim komunistom, kako bosta skupaj vladala. Oba bi pa morala biti v zaporu zaradi teš6 in drugih svhinjarij. Samo moje skromno mnenje o tem sestanku, ki bo v četrtek....
  +103
  -37
 • SamoRes 5. junij 2018 ob 12:39
  Prijavi neprimerno vsebino
  Pahor je sklenil pakt z Janšo leta 2011, ko ni hotel z Jankovičem v vlado in je poskrbel, da je Janša kljub hudem porazu sestavil vlado. V zameno je Janša pomagal Pahorju pri predsedniških volitvah. Te igrice so se izšle le Pahorju.

  Na desnici imajo sedaj priložnost, da po neuspehu na volitvah nehajo gradit politiko okoli Janše in vzpostavijo novo stranko, ki bo temeljila na poštenem financiranju in gospodarskem programu namesto z orbanovim denarjem financirani protimigrantski politiki.
  +72
  -65
 • LetherHosen 5. junij 2018 ob 12:41
  Prijavi neprimerno vsebino
  Nič ni nemogočega - želja po oblasti vedno spreminja načela. Janša ima dovolj finačnega in političnega kapitala, da spremeni načela posameznih strank.

  Poteza Pahorja je popolnoma logična in pričakovana.
  +54
  -11
 • Zlobni škrat 5. junij 2018 ob 12:42
  Prijavi neprimerno vsebino
  Pravilno. največji zmagovalec volitev z naskokom ima prednost.
  +47
  -33
 • sas 5. junij 2018 ob 12:45
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ker je več strankarskih veljakov že takoj na volilni večer zavrnilo možnost sodelovanja v vladi, ki bi jo sestavil SDS, se pojavljajo razmišljanja, ali ne bi predsednik Pahor mandat za sestavo vlade že takoj ponudil drugouvrščeni stranki in s tem skrajšal postopek sestave.

  Ja potem pa naj gredo do Pahorja in mu zagotovijo, da imajo večino ... pa bomo skrajšali postopek ...
  +35
  -6
 • oliva 5. junij 2018 ob 12:48
  Prijavi neprimerno vsebino
  @LetherHosen, zelo res. ...
  +23
  -6
 • mojvidik 5. junij 2018 ob 12:49
  Prijavi neprimerno vsebino
  Politika je umetnost mogočega. Se bo treba skupaj usest in ne izključevat, gospodje. En izključuje enega, ker ta izključuje drugega in potem se prepirajo kdo je prvi koga izključil in kdo je boljši ker koga izključuje. Močan levi blok v janševi vladi bi ga gotovo DE-ORBNIZIRAL. Sodelovat je treba!
  +20
  -11
 • oliva 5. junij 2018 ob 12:49
  Prijavi neprimerno vsebino
  @SamoRes (1. odstavek), res je pa še na teš ne smemo pozabiti (je bil v paketu).
  +17
  -9
 • pobrisan 5. junij 2018 ob 12:49
  Prijavi neprimerno vsebino
  Normalno da mora prvo priložnost dobit predsednik stranke, ki je z naskokom dobila volitve.
  +18
  -13
 • Lovec 5. junij 2018 ob 12:50
  Prijavi neprimerno vsebino
  Še nisem zasledil analiz v Dominantnih medijih in pri novinarjih RTVSLO, kaj se lahko zgodi in koliko problemov čaka LMŠ pri sestavi vlade. Ali vam je stric teden nazaj to strogo prepovedal ?
  +27
  -32

Zadnji prispevki